Turkije reageert opnieuw op vuur Syrië - Gül roept op tot actie

Voor de zesde opeenvolgende dag sloegen er vandaag Syrische granaten in op Turks grondgebied. Foto Reuters / Aykut Unlupinar

Volgens de Turkse president Abdullah Gül ontwikkelt zich in Syrië “het ergst denkbare scenario”. Hij dringt bij de internationale gemeenschap aan op actie om het conflict dat al negentien maanden duurt te beëindigen. Turkije zal er in ieder geval alles aan doen om zijn grenzen te beschermen, aldus Gül.

Ook Ban Ki-moon, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, waarschuwde vandaag voor escalatie van het conflict. Volgens hem zou verdere escalatie “extreem gevaarlijk” zijn.

Opnieuw granaten ingeslagen op Turks grondgebied

Voor de zesde opeenvolgende dag sloegen er vandaag Syrische granaten in op Turks grondgebied. Eén van de granaten landde op een katoenveld in de buurt van het grensstadje Altinozu, in de provincie Hatay. Er waren op dat moment mensen op het veld aan het werk, maar niemand raakte gewond. Het Turkse leger heeft het vuur beantwoord.

Gül:

“Onze overheid is constant in gesprek met het Turkse leger. Als wat nodig is wordt direct gedaan, zoals u ziet, en daar zullen we mee doorgaan.”

Het Turkse parlement ging afgelopen week, na de eerste Syrische beschietingen, akkoord met grensoverschrijdende militaire operaties. Ook dit weekend herhaalde de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Ahmet Davutoglu, nog eens dat Turkije krachtig zal reageren op elke Syrische granaat die op zijn grondgebied inslaat.