Dit is een artikel uit het NRC-archief

Terrorisme

Romney kritiseert Syrië-beleid Obama en wil rebellen gaan bewapenen

Een Syrische rebel met een geweer in de straten van Aleppo. Foto AFP / Tauseef Mustafa

Romney wil dat de Verenigde Staten de Syrische rebellen die vechten tegen president Assad gaan bewapenen. De Republikeins presidentskandidaat vindt dat Obama tot nu toe veel te voorzichtig is geweest in het steunen van de Syrische oppositie.

In een belangrijke toespraak over buitenlandbeleid die Romney later vandaag zal houden in Virginia, pleit de uitdager van Obama volgens The Guardian voor het leveren van zware wapens aan de rebellen die Assad willen verjagen. Op die manier kunnen de VS in Syrië een strategische strijd met Iran voeren, aldus Romney:

“Iran stuurt Assad wapens omdat ze weten dat zijn val voor hun een strategische nederlaag is. Wij zouden niet minder krachtig - in plaats van aan de zijlijn te staan - met onze internationale partners de vele Syriërs moeten steunen die Iran zo’n nederlaag kunnen toebrengen.”

Voorstel Romney gaat in tegen voorzichtige beleid Obama

Het steunen van de rebellen met zware wapens zou een radicale breuk zijn met het beleid van Obama, die geprobeerd heeft het geweld in het land te beteugelen en huiverig is voor militaire interventie in Syrië. De regering-Obama heeft er volgens The Guardian bij landen als Saoedi-Arabië en Qatar juist op aangedrongen het leveren van wapens te beperken.

Volgens Romney heeft Obama ten onrechte niet zijn “ondubbelzinnige” steun uitgesproken voor de Syrische rebellen. Dat is volgens de Republikein een fout geweest omdat de oppositie volgens hem Syrië op een gegeven moment zal gaan leiden. Daarom is het in de ogen van Romney essentieel dat de VS al in een vroegtijdig stadium sterke banden met de oppositie opbouwt.

‘Aanval Benghazi was vergelijkbaar met 11 september’

In zijn toespraak gaat Romney ook in op de recente gebeurtenissen in Libië, waar de Amerikaanse ambassadeur Chris Stevens en drie andere Amerikanen werden gedood bij een aanval van moslimextremisten op het Amerikaanse consulaat in Benghazi. Romney maakt expliciet een vergelijking tussen die aanval en de aanslagen van 11 september 2001:

“De aanval op ons consulaat in Benghazi op 11 september 2012 was vermoedelijk het werk van dezelfde krachten die ons land hebben aangevallen op 11 september 2001. Deze laatste aanval kan niet worden verklaard door een verwerpelijke video die de islam beledigt, hoewel de regering-Obama steeds geprobeerd heeft ons dat te laten doen geloven. [...] Nee, zoals de regering uiteindelijk heeft toegegeven, waren deze aanvallen het doelbewuste werk van terroristen die geweld gebruiken om hun donkere ideologie aan anderen op te leggen.”