Dit is een artikel uit het NRC-archief

Zorg

Partij dktp-vaccins de prullenbak in - productieruimte niet steriel

Een kind schreeuwt het uit tijdens een grote vaccinatie-actie in Sporthallen-Zuid in Amsterdam. Foto ANP / Evert Elzinga

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) stopt met het gebruik van een partij vaccins tegen dktp: difterie, kinkhoest, tetanus en polio. Bij een controle van de producent is gebleken dat de ruimte waarin het vaccin gemaakt werd niet volledig steriel was. Twintigduizend vaccins gaan de prullenbak in.

De afgelopen maanden zijn van de betreffende partij al vijftigduizend vaccins toegediend. Volgens het RIVM ging dat zonder problemen en is er geen reden om aan te nemen dat het vaccin problemen veroorzaakt voor de gezondheid van kinderen die al een prik hebben gehad. Het vaccin zelf voldoet immers wel aan alle eisen, bleek uit een steriliteitstest.

De dktp-prik wordt gegeven aan kinderen rond de 4 jaar. Er zijn nog vaccins uit een andere partij beschikbaar, maar het zou kunnen dat sommige consultatiebureaus dat nog niet hebben. In dat geval wordt een nieuwe afspraak gemaakt.