Opstelten steunt Demmink - ziet geen reden voor nieuw onderzoek

Joris Demmink, die eind deze maand met pensioen gaat, wordt al jaren in verband gebracht met kindermisbruik. Foto NRC / Maarten Hartman

Voor de AIVD, justitie en de Rijksrecherche zijn recente beschuldigingen over kindermisbruik aan het adres van secretaris-generaal van het ministerie van Veiligheid en Justitie Joris Demmink in de media geen reden om nieuw onderzoek te doen. Dat schrijft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) in een brief aan de Tweede Kamer.

Demmink, die eind deze maand met pensioen gaat, wordt al jaren in verband gebracht met kindermisbruik. Tegen hem is meerdere keren aangifte gedaan, maar dat heeft nooit tot vervolging geleid. Het AD schreef zaterdag nog dat de topambtenaar volgens drie getuigen meerdere keren contact had met een pooier van minderjarige jongens. Demmink sleept de krant om dit verhaal voor de rechter, zo maakte NRC vandaag bekend. Een bodemprocedure moet de bronnen achter het verhaal naar de oppervlakte brengen.

Eerdere onderzoeken wezen steeds uit dat ‘geen begin van juistheid’ is gebleken, aldus Opstelten.

“Uitgangspunt is steeds geweest dat wat onderzocht moest worden, is onderzocht. Gelet op de aard van de aantijgingen zijn de onderzoeken verricht door van de AIVD, de Rijksrecherche en het Openbaar Ministerie. De uitkomst van al deze onderzoeken is steeds geweest dat er geen begin van juistheid is gebleken ten aanzien van de geruchten en aantijgingen.”

De bewindsman vroeg de AIVD, justitie en de Rijksrecherche of ze in recente mediaberichtgeving aanleiding zien terug te komen op eerder ingenomen standpunten of dat ze nieuw onderzoek willen doen. “Het antwoord op deze vraag luidt ontkennend”, schrijft Opstelten.

Opstelten vindt dat de ambtenaar beschermd moet worden tegen ‘ongefundeerde aantijgingen’.