Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Justitietopman Demmink daagt AD voor de rechter wegens ‘onjuiste berichtgeving’

Volgens de advocaat van Demmink, Harro Knijff, wil zijn cliënt de aanhoudende beschuldigingen aan zijn adres over pedofiele contacten niet langer over zijn kant laten gaan. Foto NRC / Maarten Hartman

De secretaris-generaal van het ministerie van veiligheid en justitie Joris Demmink daagt het AD voor de rechter wegens onjuiste berichtgeving. De krant schreef de afgelopen dagen dat de hoogste ambtenaar van justitie in de jaren tachtig contacten zou hebben onderhouden met een pooier van minderjarige jongens.

Volgens de advocaat van Demmink, Harro Knijff, wil zijn cliënt de aanhoudende beschuldigingen aan zijn adres over pedofiele contacten niet langer over zijn kant laten gaan. “Als je niets doet, wordt de berichtgeving voor waar gehouden en dat accepteert Demmink niet”, aldus Knijff desgevraagd.

Demmink wil getuigen AD voor de rechter horen

Het AD schreef zaterdag dat de topambtenaar minderjarige jongens afnam van een in 1991 vermoorde Haagse pooier met de naam Dick Willard. Een 62-jarige Hagenaar Nico van Empel, die bij Willard in de straat woonde, zegt dat hij begin jaren tachtig Demmink meerdere malen op bezoek heeft zien gaan bij Willard. De krant haalt ook een anonieme “leider van een Haagse hasjbende” aan die weet zou hebben van contacten tussen de pooier en Demmink. De man zou volgens de krant bereid zijn beschuldigingen onder ede af te leggen.

Demmink weet volgens Knijff “absoluut niet” wie Willard is.

“Demmink wil dat de onderste steen in deze zaak boven komt. Laat de getuigen dan maar eens met naam en toenaam voor de rechter hun beschuldigingen uiten.”

Demmink begint een bodemprocedure en geen kort geding. “Dan moet het AD zijn bronnen bekendmaken”. Koen Voskuil, redacteur van de artikelen over Demmink, laat weten de aangekondigde procedure “met vertrouwen tegemoet te zien”.

Demmink wordt al jarenlang beschuldigd

De secretaris-generaal wordt al jarenlang beschuldigd van pedofilie. Volgens advocaat Adéle van der Plas zou Demmink geregeld hebben dat haar cliënt Hüseyin Baybasin tot levenslange gevangenisstraf werd veroordeeld wegens moord. Dat zou een vriendendienst zijn aan de Turkse autoriteiten die informatie zouden hebben over pedofiele contacten die Demmink in de jaren negentig zou hebben gehad in Turkije. Demmink zou chantabel zijn. Eerdere onderzoeken hebben nooit bewijs opgeleverd tegen de man die al tien jaar lang de hoogste ambtenaar is van het departement van justitie. Hij gaat 1 november met pensioen.

Een aantal leden van de Tweede Kamer hebben minister Opstelten van Veiligheid en Justitie gevraagd om informatie over de jongste beschuldigingen.