Cel en schadevergoeding geëist tegen eerste verdachte Haren

De eerste minderjarige verdachten verschijnen volgende week voor de rechter. Foto ANP / Catrinus van der Veen

Justitie heeft in haar eerste eis in een speciale snelrechtzitting rond de Project X-rellen in Haren zes weken cel gevraagd voor een 34-jarige verdachte. Drie weken zijn voorwaardelijk en het OM wil tevens dat hij vijfhonderd euro stort in een speciaal schadefonds.

Het fonds is bedoeld om een deel van de schade van het uit de hand gelopen feestje te verhalen op de daders. De verdachte uit Groningen zit sinds de rellen vast en staat terecht voor openlijke geweldpleging tegen de politie en de mobiele eenheid en opruiing. Volgens het OM heeft hij met stenen, flessen en blikken bier gegooid.

In een snelrechtzitting staan vandaag nog vijf andere verdachten voor de politierechter in Groningen. Ze worden verdacht van openlijke geweldpleging. Ook morgen is nog een zitting, dan verschijnen twaalf verdachten voor de rechter. De tientallen minderjarige verdachten verschijnen op 15 en 29 oktober voor de rechter.

Inmiddels zijn 47 mensen aangehouden naar aanleiding van de rellen, meldde de politie vrijdag. Meer aanhoudingen volgen zeker nog. Mensen die op een later tijdstip zijn aangehouden of zichzelf meldden bij de politie, moeten op een later tijdstip voor de rechter verschijnen.