Bram van Ojik volgt Sap op als nieuwe fractievoorzitter van GroenLinks

Bram van Ojik aan het woord op de partijraad van GroenLinks. Foto ANP / Robin Utrecht
Bram van Ojik aan het woord op de partijraad van GroenLinks. Foto ANP / Robin Utrecht Bram van Ojik aan het woord op de partijraad van GroenLinks afgelopen weekeinde. Foto ANP / Robin Utrecht

Bram van Ojik wordt de nieuwe fractievoorzitter van GroenLinks. Dat maakte de partij vanmiddag bekend. Hij volgt Jolande Sap op, die vrijdag haar vertrek aankondigde.

Van Ojik zei tijdens de persconferentie dat hij met GroenLinks een “nieuwe start” wil maken. Hij prees zijn voorganger Jolande Sap als iemand die voor de partij en fractie “van grote betekenis” is geweest”. Van Ojik voegde toe dat GroenLinks er bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2014 “weer helemaal moet staan”. “Dit was een éénmalige slechte verkiezingsuitslag”, aldus Van Ojik.

Op de vraag of hij een tussenpaus wordt, antwoordde Ojik dat GroenLinks die functie niet kent, voor zover hij de statuten erop na had gelezen:

“Mijn ambitie is om een goede fractievoorzitter te worden in de komende parlementaire periode.”

Van Ojik wil dat er binnen een week een interim-bestuur komt. Afgelopen zaterdag stapte het voltallige partijbestuur op, na de ontstane interne crisis.

Wie is Van Ojik?

Van Ojik (58) kreeg bij de verkiezingen van 12 september 4.639 voorkeurstemmen. Alleen Norbert Klein van 50Plus kreeg er minder. Van Ojik was van 1993 tot 1994 al kortstondig Kamerlid, na het vertrek van Ria Beckers. In 1994 stond hij bij de verkiezingen op plek zeven, maar toen kreeg GroenLinks slechts vijf zetels. Van Ojik is afkomstig uit de Politieke Partij Radicalen, een van de partijen waaruit GroenLinks in 1989 is voortgekomen. Als voorzitter van de PPR speelde hij een belangrijke rol bij de totstandkoming van GroenLinks.

Ojik was dé grote verrassing op de lijst

In juni was Van Ojik de grote verrassing op de kandidatenlijst van GroenLinks. Geen jonge hond, want bijna twintig jaar geleden zat hij al een jaar in de Kamer. De afgelopen tijd was hij directeur sociale ontwikkeling op het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De kandidatencommissie schreef in juni over hem:

“Bram is een zeer kundige, charmante en sprankelende man die tegelijkertijd ontspanning en gezag uitstraalt. Hij is momenteel directeur Sociale Ontwikkeling op het ministerie van Buitenlandse Zaken. In 1993/1994 heeft Bram al kortstondig in de Tweede Kamer gezeten (als opvolger van Ria Beckers) en hij heeft een enorme staat van dienst binnen de partij, van campagneleider en programmaschrijver tot aan voortrekker van het ‘Toekomst-project’. Bram is bij uitstek in staat wezenlijke verbanden te leggen tussen de grote vraagstukken van deze tijd: energiecrisis, voedsel- en watercrisis en de financiële crisis. Hij weet deze begrijpelijk te maken voor een groter publiek. Hij is een specialist op het gebied van ontwikkelingssamenwerking en buitenlandse zaken, maar is gezien zijn staat van dienst ook deskundig op het terrein van economie, financiën en milieu. De commissie ziet in Bram een rots in de branding die de fractie kan verbinden, dragen en mee kan sturen. Een ijzersterke nummer twee.”

Partijtop had geen vertrouwen meer in Sap

Sap stapte vrijdag op omdat de partijtop het vertrouwen in haar had verloren. In een brief zei Sap dat ze ondanks het dramatische verlies bij de verkiezingen (de partij verloor flink en ging van 10 naar 4 zetels) voldoende aanleiding zag om door te gaan. Een belangrijke reden daarvoor was dat ze veel steun van leden ontving. Maar toen de partijtop niet meer achter haar stond, kon ze niet anders dan haar functie neerleggen.