‘Beter sparen voor zorgkosten dan aanvullend verzekeren’

Foto ANP / Nils van Houts

Nu VVD en PvdA de assurantiebelasting verhogen is het vaak beter om geld opzij te zetten dan een aanvullende zorgverzekering te nemen. Dat stelt directeur Arné van den Boom van Interpolis vanochtend in het AD. De verzekeraar gaat met de Rabobank samenwerken om mensen te helpen bij het sparen voor zorgkosten.

Verzekeringen worden duurder vanwege de maatregel van de twee grootste partijen in de Kamer. Consumenten doen er volgens Van den Boom goed aan hun aanvullende zorgverzekering en tandartspolis eens goed onder de loep te nemen. Veel mensen hebben volgens hem geen idee waarvoor ze zijn verzekerd, wat er onder de dekking valt en tot welk bedrag wordt uitgekeerd.

Als voorbeeld noemt hij de uitgebreide tandartsverzekering:

“Als u een keer echt iets aan uw gebit heeft, dan zult u sowieso zelf een fors bedrag moeten neertellen, want de meeste verzekeringen kennen een maximumvergoeding van 250 tot 500 euro.”

Ook wijst hij erop dat veel huishoudens al jaren honderden euro’s premie betalen voor extra fysiobehandeling, zonder er ooit gebruik van te maken. Interpolis en Rabobank zeggen mensen ervan bewust te willen maken wat ze zelf kunnen doen aan preventie. Het vertrouwen in banken en verzekeraars zou hierdoor weer moeten toenemen.

‘Kwart verzekeringen is zinloos’

Econoom Peter Wakker van de Erasmus Universiteit zei vorige week al in NRC Handelsblad dat veel verzekeringen geen enkel nut hebben. Volgens hem is Nederland na het Verenigd Koninkrijk het land waarin wereldwijd het meeste aan verzekeringen uitgegeven wordt. “Alle schade die je kunt dragen, moet je niet verzekeren”, is zijn centrale uitgangspunt. “Want als je je ergens voor verzekert gaat er per definitie meer geld naar de verzekeraar dan dat je terugkrijgt.”

Wakker noemde driekwart van de verzekeringen nuttig: zorg, inboedel, sommige aansprakelijkheidsverzekeringen. Maar met evenveel gemak somde hij de minder nuttige polissen op: veel aanvullende zorgverzekeringen waaronder de tandartsverzekering, de fietsverzekering, reisverzekering, annuleringsverzekering en ga zo maar door. Dikwijls zijn Nederlanders ook dubbel verzekerd, zoals reisverzekeringen die voor ziekte dekken die toch al verzekerd was.

‘Nederlands gezin kan 150 euro per jaar besparen’

Zijn schatting: een Nederlands gezin kan wel 150 euro per jaar besparen – ten minste vergelijkbaar met de lastenverhoging waar verzekeraars voor waarschuwen. “En de maatschappij is er bij gebaat”, zei Wakker. “Het is pure welvaartswinst.”

    • Jules Seegers