Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Actiegroep ‘Stop de Banken’ krijgt na vijf maanden rekening bij RegioBank

Na vijf maanden “van het kastje naar de muur” te zijn gestuurd, is het de actiegroep ‘Stop de Banken’ gelukt. Ze hebben een bank gevonden die bereid is een rekening voor hen te openen, zo maakt de groep vandaag bekend.

Screenshot van de site stopdebanken.nl

Na vijf maanden “van het kastje naar de muur” te zijn gestuurd, is het de actiegroep ‘Stop de Banken’ gelukt. Ze hebben een bank gevonden die bereid is een rekening voor hen te openen. Saillant detail: het gaat om de RegioBank, een dochter van SNS. Tegen deze bank gaat Stop de Banken ook actie voeren, zo maakt de groep vandaag bekend.

Stop de Banken bestaat uit vijf particulieren die sinds april actie voeren tegen de verhoging van de renteopslag op variabele hypotheken van ING en ABN Amro. De opslag moest omhoog, omdat het aantrekken van geld duurder is geworden, aldus de banken. De actiegroep meent dat klanten opdraaien voor risico’s die banken namen.

ING ziet voorlopig af van de verhoging. ABN houdt wel vast aan een verhoging van 1 naar 2 procent voor 6.000 klanten. Stop de Banken wil ABN deze maand dagvaarden. Er hebben zich ruim 450 donateurs gemeld, waarvan er zeker 300 meebetalen aan de rechtszaak.

RegioBank wil met klanten in gesprek over verhoging

De RegioBank heeft de opslag verhoogd van 0,8 naar 2 procent, bevestigt een woordvoerder. Het betreft 400 klanten, van wie zich circa 100 hebben gemeld bij Stop de Banken. De bank wil met ze in gesprek.

Bij de Rabobank, Van Lanschot, de Friesland Bank en ASN (ook van SNS) kon de actiegroep naar eigen zeggen geen bankrekening openen. De Rabobank zegt dat de actiegroep de “formaliteiten” niet wilde afwachten. Banken mogen klanten onder voorwaarden weigeren, bevestigt de Nederlandse Vereniging van Banken.