Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Oorlog

Syrië beschiet Turkije opnieuw - ‘voorbereidingen op oorlog in gang’

Turkish troops take their position at the Akcakale border gate in southern Sanliurfa province October 7, 2012, as a Syrian Independence flag waves at Syria's Tel Abyad border crossing in the background. Turkey returned fire after Syrian mortar bombs landed in a field in southern Turkey on Saturday, the day after Prime Minister Tayyip Erdogan warned Syria that Turkey would not shy away from war if provoked. It was the fourth day of Turkish retaliation for firing by Syrian forces that killed five Turkish civilians on Wednesday. REUTERS/Stringer (TURKEY - Tags: POLITICS MILITARY CONFLICT)
Turkish troops take their position at the Akcakale border gate in southern Sanliurfa province October 7, 2012, as a Syrian Independence flag waves at Syria's Tel Abyad border crossing in the background. Turkey returned fire after Syrian mortar bombs landed in a field in southern Turkey on Saturday, the day after Prime Minister Tayyip Erdogan warned Syria that Turkey would not shy away from war if provoked. It was the fourth day of Turkish retaliation for firing by Syrian forces that killed five Turkish civilians on Wednesday. REUTERS/Stringer (TURKEY - Tags: POLITICS MILITARY CONFLICT) Turkse troepen bij de grens met Syrië bij Akcakale waar de beschietingen plaatsvinden. Foto Reuters

Opnieuw zijn er mortiergranaten vanuit Syrië afgevuurd richting Turks grondgebied. Dat meldt NRC-correspondent Bram Vermeulen, die in het grensgebied is, op Twitter. Zeker drie granaten ontploften vanmiddag in het Turkse grensstadje Akcakale.

De granaten zouden terecht zijn gekomen in dezelfde straat als woensdag. Bij die aanval vielen toen vijf doden. Vandaag vielen er geen doden. Vermeulen op Twitter:

Twitter avatar bramvermeul Bram Vermeulen Heavy fighting on Syrian side resulted in 3 bombs falling on Turkish side. Nobody died. Turkish reaction expected #Akcakale

Het Turkse parlement ging afgelopen week, na de eerste Syrische beschietingen, akkoord met grensoverschrijdende militaire operaties. Het Turkse leger heeft daarom vandaag ook direct terug geschoten, meldt Vermeulen:

Twitter avatar bramvermeul Bram Vermeulen Turkish artillerie shoots back after new Syrian shelling in Akcakale

Bram Vermeulen over de beschietingen van Turks grondgebied:

‘We houden niet van oorlog, maar we zijn er ook niet ver vandaan’

De bewoners van Akcakale geloofden ook voor de nieuwe schermutselingen van vandaag al niet dat de eerdere beschietingen langs de grens een ongelukje waren. Vermeulen schreef gisteren in NRC Handelsblad:

In het Turkse Akcakale zijn bewoners er zeker van dat de projectielen uit Syrië geen afzwaaiers zijn maar een poging Turkije de oorlog in te lokken.

En dat lijkt te lukken. Turkije lijkt zich inderdaad steeds meer voor te bereiden op een oorlog met Syrië. Vermeulen gisteren in de krant:

De Turkse regering veranderde gisteren plotseling haar ingehouden toon. “We willen geen oorlog”, had premier Erdogan nog gezegd op de dag dat het leger met artillerie de stellingen van het Syrische leger bestookte. Die vergeldingsactie was slechts een waarschuwing. Maar gisteren vroeg hij in een toespraak voor een zaal studenten het land om zich voor te bereiden op oorlog. “We houden niet van oorlog, maar we zijn er ook niet ver vandaan. Syrië moet ons niet testen”, sprak de premier. “Het gezegde luidt: bereid je voor op oorlog als je vrede wilt. Oorlog is de sleutel voor vrede.”

De Amerikaanse minister van Defensie, Leon Panetta, over het conflict tussen Turkije en Syrië eerder vandaag: