Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Media

Trouw-columnist Goslinga wint eerste Heldringprijs

De Heldringprijs bestaat uit een sculptuur van beeldend kunstenares Iris le Rütte.

Trouw-columnist Hans Goslinga is de winnaar van de eerste Heldringprijs. Hij nam de onderscheiding gisteren in ontvangst in de Amsterdamse Stadsschouwburg. De prijs bestaat uit een sculptuur van beeldend kunstenares Iris le Rütte.

NRC Handelsblad riep deze nieuwe prijs voor de beste Nederlandse columnist in het leven als hommage aan Jérôme Louis Heldring. Deze inmiddels 94-jarige voormalige hoofdredacteur schreef van 1960 tot dit voorjaar columns voor die krant.

Heldring:

“Ik heb veel geleerd van de bijdrages van Hans Goslinga in Trouw. Hij legt op een hele rustige en neutrale manier uit hoe besluiten in de Nederlandse politiek tot stand komen, zonder gelijk te oordelen dit is fout of goed. Dat vind ik een verademing en kom je niet meer veel tegen in de Nederlandse journalistiek. Daarom heb ik voor Goslinga gekozen als eerste winnaar van de Heldringprijs.”

Goslinga zei uitermate vereerd te zijn met de prijs.

“Maar ik ben vooral geroerd. De prijs voelt als een stevige handdruk van een oudere vakgenoot waaruit vertrouwen spreekt dat een traditie van ernstige beroepsopvatting wordt voortgezet. Ik dank hem voor dat vertrouwen en beschouw de prijs als een oproep aan de mensen in ons vak trouw te blijven aan gedegen en integere journalistiek, die zich richt op de feiten en in haar analyse en beschouwing aanzet tot nadenken.”

Goslinga beschouwt de prijs als een oproep aan vakgenoten trouw te blijven aan ‘gedegen en integere journalistiek, die zich richt op de feiten en in haar analyse en beschouwing aanzet tot nadenken’. Goslinga kreeg in 2001 de Anne Vondelingprijs voor zijn werk als commentator bij Trouw en in 2010 de European Journalist Award.

De uitreiking was onderdeel van De Nacht van NRC, een programma waarin bekende NRC-gezichten hun lezers ontmoetten.

Lees op de website van Trouw de columns van Goslinga.

Hans Goslinga, winnaar van de eerste HeldringprijsHans Goslinga, winnaar van de eerste Heldringprijs