Nederlander Terpstra derde in Parijs-Tours - Marcato wint

Marco Marcato of Italy gestures as he crosses the finish line to win the Paris-Tours cycling race in Tours, central France, Sunday, Oct. 7, 2012. (AP Photo/Christophe Ena)
Marco Marcato of Italy gestures as he crosses the finish line to win the Paris-Tours cycling race in Tours, central France, Sunday, Oct. 7, 2012. (AP Photo/Christophe Ena) Marcato komt, net iets voor de Nederlander Terpstra, als winnaar over de streep in Parijs-Tours. Foto AP / Christophe Ena

Wielrenner Marco Marcato heeft de 106e editie van Parijs-Tours. De Italiaan van de Nederlandse wielerploeg Vacansoleil, die vorig jaar nog tweede werd, was na 235 kilometer in de eindsprint de sterkste van een kopgroep van drie. Nederlands kampioen Niki Terpstra werd derde.

Terpstra demarreerde op 22 kilometer van de meet uit het uitgedunde peloton en bleef uiteindelijk over met Marcato en de Belg Laurens De Vreese die uiteindelijk tweede werd. Dat schrijft persbureau Novum. Omdat een goede samenwerking bij de achtervolgers uitbleef, stegen de kansen van de koplopers in de laatste kilometers.

Op iets meer dan twee kilometer van de finish waagde Argos-Shimano-sprinter John Degenkolb nog een ultieme poging om het gat te dichten. Omdat de drie koplopers in de laatste kilometer vooral naar elkaar keken en de benen stil hielden, kwam de Duitser nog angstig dichtbij.

Wellicht opgeschrikt door de naderende komst van Degenkolb verspeelde Terpstra zijn kansen op de zege door veel te vroeg aan te gaan. De Noord-Hollander werd snel gepasseerd en zag uiteindelijk Marcato probleemloos naar de overwinning sprinten. Degenkolb werd op zes seconden vierde. De winnaar van vorig jaar, Greg van Avermaet, finishte als zesde.

De koers werd geopend met een lange vluchtpoging van elf renners, met daarbij de Nederlanders Karsten Kroon, Koen de Kort en Wilco Kelderman. De hele dag werd er in het peloton tegen de vijftig kilometer per uur gereden, waardoor de ontsnapping nooit echt kans van slagen had.

De finale van Parijs-Tours: