Leger Israël oefent boven Libanon om Hezbollah angst in te boezemen

A still image taken from Israeli Defence Forces (IDF) video footage shows what they say is a small unidentified aircraft shot down in a mid-air interception after it crossed into southern Israel October 6, 2012. The Israeli air force shot down a drone after it crossed into southern Israel on Saturday, the military said, but it remained unclear where the aircraft had come from. REUTERS/IDF via Reuters TV (ISRAEL - Tags: TRANSPORT MILITARY TPX IMAGES OF THE DAY) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS
A still image taken from Israeli Defence Forces (IDF) video footage shows what they say is a small unidentified aircraft shot down in a mid-air interception after it crossed into southern Israel October 6, 2012. The Israeli air force shot down a drone after it crossed into southern Israel on Saturday, the military said, but it remained unclear where the aircraft had come from. REUTERS/IDF via Reuters TV (ISRAEL - Tags: TRANSPORT MILITARY TPX IMAGES OF THE DAY) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS Beeld van het Israëlische leger van het onderscheppen van de drone gisteren, die waarschijnlijk afkomstig was van Hezbollah. Foto Reuters

Het Israëlische leger heeft vandaag met gevechtsvliegtuigen oefeningen uitgevoerd boven het zuiden van Libanon. De oefening leek er vooral op gericht de Libanese groep Hezbollah angst in te boezemen. Dat schrijft persbureau AP.

Gisteren schoot Israël een onbemand vliegtuig uit de lucht, vermoedelijk eigendom van Hezbollah. Volgens het Israëlische leger vloog de drone gisteren vanuit de Middellandse Zee het zuiden van Israël binnen.

Het onbemande vliegtuig wist ver door te dringen in het Israëlische luchtruim, maar werd na twintig minuten uit de lucht gehaald door gevechtsvliegtuigen. Israëlische media meldden dat het toestel geen explosieven vervoerde, maar dat het op een verkenningsmissie leek te zijn.

Het leger wilde niet zeggen waar de drone vandaan kwam of wie de drone geproduceerd heeft. Maar Miri Regev, een voormalige woordvoerder van het Israëlische leger, schreef op Twitter dat Hezbollah met steun van Iran de drone naar Israël heeft gestuurd.

De laatste keer dat Hezbollah probeerde met een Iraanse drone het Israëlische luchtruim binnen te dringen was in 2006.

De oefeningen van de Israëlische luchtmacht boven Libanon waren bedoeld om Hezbollah duidelijk te maken dat Israël in de lucht veel sterker is. Als de spanningen tussen Israël en Hezbollah oplopen voert Israël vaker dergelijke oefenmissies uit.