Hoe een sluipschutter een land in de ban hield (en drie andere longreads)

Journalisten in Maryland bij de plek waar busbestuurder Conrad Johnson werd doodgeschoten. Foto Hollandse Hoogte / Dennis Brack

Op internet hoeft het allang niet meer alleen maar snel en kort te zijn. Zeker met de opkomst van tablets en e-readers leent het web zich goed voor lange verhalen. Nrc.nl maakt iedere zondag een selectie van de beste longreads.

Zigzaggend lopen, want dan kan de sluipschutter je minder goed raken

Tien jaar geleden, in oktober 2002, waren de Verenigde Staten in de ban van een sluipschutter. In een periode van 23 dagen werden dertien ogenschijnlijke willekeurige burgers onder vuur genomen. Tien mensen werden dodelijk getroffen. Bij tankstations, winkelcentra en scholen sloegen de sluipmoordenaars toe. Het Amerikaanse magazine The Washingtonian heeft deze maand een reconstructie van de moorden, aan elkaar geschreven via quotes van tientallen betrokkenen. Via de woorden van agenten, nabestaanden en slachtoffers wordt duidelijk hoe John Allen Muhammad en Lee Boyd Malvo met hun moorden de inwoners van de Washington D.C. en de staten Maryland en Virginia in hun greep hadden.

“The Washington Post published guidelines about how to walk down the street, advising people to walk zigzag. You try walking across the school parking lot zigzagging. You’re thinking, ‘This is nuts.’ But what if it isn’t?”

Lees het hele artikel van Alicia C. Shepard op de website van The Washingtonian (7.862 woorden).

Katie trouwde niet alleen Tom, maar de hele Scientology-kerk

Eind juni kwam naar buiten dat Tom Cruise en Katie Holmes uit elkaar waren. Cruise is, zoals velen wel weten, een van de belangrijkste aanhangers van Scientology. In hoeverre speelde dat mee in de relatie, en hoe zat dat bij zijn vorige relaties? Maureen Orth van Vanity Fair sprak met een paar voormalig hooggeplaatsten bij Scientology. Zij doen uit de doeken hoe niet alleen Holmes, maar ook Nicole Kidman en Penelope Cruz moesten zien om te gaan met een Scientology-’familie’ die je er automatisch bij kreeg. Sterker nog: ze zoeken liever zelf Cruise’s partners uit, zodat het niet weer een ongelovige, een ‘Suppressive Person’, blijkt.

“It’s not like you only have to please your husband—you have to toe the line for all Scientology.”

Lees het hele artikel van Maureen Orth op de website van Vanity Fair (8.137 woorden).

De nieuwe premier van Georgië is miljardair, heeft zijn eigen dierentuin én een rappende albino zoon

De Georgische miljardair en oppositieleider Bidzina Ivanisjvili hoopt binnenkort de nieuwe premier van Georgië te worden. Zijn oppositiecoalitie de Georgische Droom won de parlementsverkiezingen van afgelopen maandag. Maar wie is deze Ivanisjvili?

Michael Idov, hoofdredacteur van GQ Russia, zocht Ivanisjvili op in één van zijn drie vorstelijke onderkomens in het land. In het uitgebreide profiel schrijft Idov hoe het komt dat iemand die een hekel heeft aan politiek toch de politieke arena induikt. Daarnaast staat het verhaal vol met opmerkelijke details over het leven van de miljardair. Zo onderhoudt hij min of meer iedereen in zijn geboortedorp, heeft hij een albino zoon die het geschopt heeft tot een populaire rapper en zouden zijn huizen zo in een Bond-film passen.

“Every one of Ivanishvili’s residences has something of the Bond villain lair to it. The one in Chorvila has a zoo with penguins and a sad kangaroo, which a zookeeper once dragged out into the cold to prove its existence to my colleague. The Tbilisi residence hides paintings by Hirst, Koons, and, most likely, Picasso’s Dora Maar au Chat—one of the world’s most expensive artworks, which Ivanishvili bought anonymously from Sotheby’s for $95 million in 2006.”

Lees het hele artikel van Michael Idov op de website van The New Republic (4.341 woorden).

‘Wat heb je aan?’

Een schrijver die op tour is wordt ‘s avonds laat op zijn hotelkamer gebeld. De stem aan de andere kant stelt zich voor als Nicole en stuurt aan op telefoonseks. Hij stemt in en vanaf dat moment gebeurt het steeds vaker, al blijft hij sceptisch. Met wie heeft hij écht te maken? De twee spreken af elkaar te ontmoeten - en dan neemt het verhaal een wending.

“‘If you were here,’ Nicole said. ‘I’d lick your lips. I’d lick you everywhere.’ She moaned a little. ‘I’m fucking myself right now. Tell me what you’re doing.’
‘Umm, touching my privates?’ I started touching my privates.”

Lees het hele artikel van Davy Rothbart op de website van GQ (4.153 woorden).

Over deze rubriek

Op internet moeten teksten kort zijn, was jarenlang het devies. Mensen lazen namelijk geen lange artikelen van een beeldscherm; daar was het papier voor. Tegenwoordig is dat anders. Met de komst van de tablets en e-readers is van een scherm lezen aantrekkelijker geworden. Bovendien ontstonden diensten als Instapaper en Pocket (voorheen Read It Later), waarmee je een artikel van een website kunt bewaren om later te lezen - en belangrijker: in een aantrekkelijke opmaak. Zwarte letters op witte achtergrond, geen banners of andere afleiding. Je bepaalt zelf onder meer het lettertype en de regelafstand. Daarom selecteert nrc.nl elke zondag - wanneer je er de tijd voor kan nemen - een aantal van de beste ‘longreads’.

Zelf een mooie longread gelezen? Geef je tip in de comments.