Waarom ineens die nieuwe opmaak? We hebben een beetje 'opgeruimd'

Waarom is met ingang van deze week de opmaak van het hoofdredactioneel commentaar gewijzigd?

Ik vond de opmaak van het commentaar altijd zeer herkenbaar: regels over een breedte van twee kolommen, met halverwege in een kader vaak nog een krachtige opmerking.

Wat is de reden van deze verandering?

Voor mij valt dit in de categorie dat niet elke verandering een verbetering is.

Nico A.N.M. Kock

Roosendaal

Het is blijkbaar niet veel lezers opgevallen (dit is de enige brief die ik erover kreeg), maar sinds deze week is de vormgeving van de krant enigszins aangepast. Hoe? Chef vormgeving Jan Paul van der Wijk licht toe: „Het corps van de broodletter is iets groter gemaakt, van 8.4 punt met een interlinie van 9, naar 8.6 punt met een interlinie van 9.6. Dat komt de leesbaarheid ten goede. De letters in de weekendkrant waren al iets groter.

„Verder is de krant wat ‘opgeruimd’. Toen we overgingen op tabloid hebben we de typografie zo veel mogelijk hetzelfde gehouden, nu hebben we kleine dingen aangepast. De columns hebben een nieuwe standaardopmaak, op een bredere kolom. Ook staan de aanduidingen voor ‘interview’ of ‘nieuwsanalyse’ nu in het rood, waardoor ze makkelijker te herkennen zijn.

„En, inderdaad, het commentaar is naar twee kolommen gegaan. De bredere, enkele kolom wordt voortaan alleen gebruikt voor columns. Hopelijk is het ook voor deze lezer vooral een kwestie van even wennen.”