vraag het de thuiskok

Wat is het verschil tussen majoraan en oregano?

Al heel lang weet ik niet goed het verschil tussen majoraan/marjolein en oregano. In recepten staat vaak het een of het andere kruid vermeld, maar in de kruidengids van Elsevier staan de beide namen vernoemd achter de soortnaam . Als ik bijvoorbeeld majoraan opzoek, dan staat erachter origanum majorana L. Als ik origanum opzoek, staat er majorana. Als ik zoek bij wilde marjolein, dan staat er ook oregano achter. Heel verwarrend (voor mij in ieder geval).Kan ik ervan uitgaan dat gecultiveerde majoraan en oregano eigenlijk hetzelfde kruid zijn? En is er verschil tussen de smaak van de wilde en de gecultiveerde soort?

Sabine van Waning

Het is een ingewikkeld gedoe met majoraan en oregano en marjolein, de namen worden vaak allemaal door elkaar gebruikt, maar de smaken die bij al die namen horen zijn helemaal niet steeds dezelfde. De marjolein die menigeen in de tuin heeft is geurig en vriendelijk, maar heeft weinig te maken met de woeste kracht van de Griekse oregano die zo onmisbaar is over de feta en de choriatiki (de Griekse boerensalade) en die ook beslist weer anders is dan de pizza-oregano.

Majoraan (origanum majorana) wordt, aldus Harold McGee, tegenwoordig als een oreganosoort beschouwd, een van de ruim veertig soorten. Majoraan (of marjolein, dat is werkelijk hetzelfde) is minder krachtig dan de soorten die we oregano noemen. De herkomst van de plant is eigenlijk belangrijker dan dat gedoe met namen: hier groeiende soorten zijn zachter van smaak dan die uit het mediterrane gebied, en van de mediterrane soorten zijn de Griekse het krachtigst. De Turkse, Spaanse en Italiaanse soorten bevatten meer thymol, dezelfde stof die tijm zijn geur en smaak geeft, de Griekse soort bevat veel van een krachtig smakend en ruikend fenol (carvacrol).

Een kookboekenschrijfster die ik hogelijk waardeer, Patricia Wells, schreef eens dat ze een ‘minachting’ had voor gedroogde kruiden, met één uitzondering: oregano. Dat smaakt gedroogd krachtiger en interessanter dan vers. Zo is het ook. Het lekkerst is oregano die gewoon door de zon aan de struiken gedroogd is. In Griekenland kun je die bij bossen kopen, en wie de blaadjes fijnwrijft en in een afgesloten pot doet heeft minstens een jaar een bron van geur en smaak in huis.

Vraag vooral elke reiziger een bosje oregano mee te nemen (in Griekenland zeggen ze geen marjolein of majoraan, dus verwarring kan daar niet ontstaan).

Heeft u ook een vraag over koken? Stuur een mail naar thuiskok@nrc.nl