Vier ton boete voor Moszkowicz

In de praktijk van advocaat Bram Moszkowicz is sprake van een grote „zwarte omzet”. Moszkowicz heeft in de periode 2002 tot 2006 voor „omvangrijke bedragen” belasting ontdoken. Ook was hij „structureel” bezig zaken „te verhullen”.

Dat zei een inspecteur van de Belastingdienst vrijdag voor de belastingkamer van de rechtbank in Haarlem. De fiscus heeft Moszkowicz, zijn kantoor en de maatschap die hij met zijn twee broers voert in totaal 4 ton boete opgelegd wegens het ontduiken van belasting.

De zitting van vrijdag werd gehouden omdat Moszkowicz bezwaar tegen de boete had gemaakt. De belastingaangiftes van Moszkowicz en zijn bedrijf werden achter gesloten deuren behandeld. Daarna volgde een openbaar gedeelte over de boetes die hij kreeg opgelegd.

Moszkowicz was niet zelf aanwezig. Hij had de rechtbank donderdagavond gevraagd de zaak achter gesloten deuren te behandelen. Dat verzoek wees de rechtbank af.

De inspecteur zei dat Moszkowicz ook na 2006 belasting heeft ontdoken. Naar die jaren doet de fiscus nog onderzoek. De boete van 4 ton is opgelegd voor het ontduiken van inkomstenbelasting door Moszkowicz, vennootschapsbelasting door zijn kantoor en omzetbelasting door de maatschap. Die maatschap voert hij samen met zijn broers Max en David in Maastricht. Recentelijk lieten zij weten dat ze de maatschap opknippen en dat Bram verder gaat met een eigen kantoor. Hij ontkende dat het opsplitsen te maken had met de problemen waar hij in beland is.

Volgens betrokkenen hebben die problemen wel degelijk geleid tot de breuk. Het kantoor van Moszkowicz aan de Herengracht in Amsterdam is eigendom van de maatschap. Onduidelijk is wat er gebeurt met dit pand, waarin Moszkowicz ook woont. Om er zeker van te zijn dat Moszkowicz de boete en naheffing zal betalen, heeft de fiscus sinds 2010 een hypotheek op dit pand gekregen ter waarde van circa 1,1 miljoen euro.

Deze krant meldde vorig jaar dat Moszkowicz voor minstens een miljoen euro aan belasting had ontdoken. De fiscus vermoedde dat het ging om contante betalingen van cliënten waarvan hij maar een deel opgaf aan de belastingen. De fiscus deed vervolgens zogeheten derdenonderzoek bij zaken in Amsterdam waar Moszkowicz vaak kwam en geregeld contant afrekende, zoals restaurant Le Garage en juwelier Schaap&Citroen.

Een belastinginspecteur zei vrijdag tegen de rechter dat Moszkowicz „traceerbaar bancair geldverkeer” zoveel mogelijk vermeed, zowel wat betreft inkomsten als uitgaven.

De belastingkamer doet op 16 november uitspraak over de boetes die de Belastingdienst heeft opgelegd.