Voorzitter GroenLinks en rest bestuur stappen op na vertrek Sap

Partijvoorzitter Weening vanochtend op de partijraad van GroenLinks in Utrecht. Foto ANP / Robin Utrecht

Partijvoorzitter Heleen Weening van GroenLinks stapt op. Dat heeft zij zojuist bekendgemaakt op de partijraad van GroenLinks in Utrecht. Naast Weening stappen ook de andere bestuursleden op.

Aanleiding voor het opstappen van Weening en de andere bestuursleden is de interne crisis die gisteren in de partij ontstond door het opstappen van partijleider Jolande Sap. Het bestuur kreeg gisteren direct veel kritiek op de manier waarop er met Sap was omgegaan. Volgens Weening staat zij “vernieuwing en herstel” in de weg.

De beslissing van Weening om op te stappen was te verwachten en eigenlijk onvermijdelijk, zegt onze politiek redacteur Annemarie Kas in een reactie:

“Weening heeft zelf ook fouten gemaakt, net als de rest van het bestuur. Als je die argumentatie gebruikt om Sap aan de kant te zetten, moet je zelf ook opstappen. Het was slim van haar om het direct bij het begin van de bijeenkomst bekend te maken zodat die vraag uit de lucht was. Overigens voel je hier op de partijraad nog steeds veel boosheid over wat er allemaal is gebeurd.”

‘Steunen Sap na verkiezingen was achteraf inschattingsfout’

Weening verdedigde vanochtend de beslissing van het partijbestuur om het vertrouwen in Sap als leider op te zeggen. Volgens de partijvoorzitter was het “achteraf gezien een inschattingsfout” om Sap te steunen toen zij op de dag na de verkiezingen zei door te willen als leider:

“Het is een vergissing geweest, om zo snel tot een conclusie te komen over hoe het verder moest. Bij meerderen van ons, in ieder geval bij mij, bestonden twijfels over de kans dat GroenLinks onder leiding van Jolande aan een nieuwe start kon beginnen. De dagen en weken erna werden die twijfels groter. In gesprekken met de Kamerfractie, voorzitters van de andere landelijke fracties, een aantal wethouders van grote steden werden die twijfels bevestigd.”

Volgens Weening was het “een feit” dat er na de verkiezingen binnen de partij “onvoldoende vertrouwen” was in Sap in haar rol als partijleider. Sap bleek in de weken na de verkiezingen volgens de opgestapte partijvoorzitter “onvoldoende in staat om interne impasses te doorbreken”. Na de verkiezingen was er bij GroenLinks behoefte aan eensgezindheid en die kon Sap niet bewerkstellingen, aldus Weening:

“Op die punten ontbrak het vertrouwen in Jolande. En dat leverde een onwerkbare en onverantwoorde situatie op. Die situatie was voor velen amper zichtbaar, maar maakte het vertrek van Jolande wel onvermijdelijk.”

‘Nu koppen zijn gerold wil partij frisse start maken’

Bij GroenLinks zal nu een interim-bestuur gevormd worden dat het eerstvolgende congres gaat voorbereiden, dat voor maart gepland staat maar mogelijk eerder wordt gehouden. Op dat congres zullen de leden een nieuw bestuur en een nieuwe partijvoorzitter kiezen. Komende maandag kiest de fractie van GroenLinks een nieuwe fractievoorzitter. Favoriet voor die positie is de nummer twee van de kandidatenlijst, Bram van Oijk.

Nu degenen die verantwoordelijk zijn voor de verkiezingsnederlaag vertrokken zijn, hopen ze bij GroenLinks eindelijk een frisse start te kunnen maken, zegt onze politiek redacteur Annemarie Kas:

“De ontreddering bij de partij is nu wel compleet. Nu de koppen zijn gerold hoopt GroenLinks een frisse start te kunnen maken. Dat lijkt me de bedoeling van het nu opgestapte partijbestuur.”