Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

‘Honderden slachtoffers seksueel misbruik door zorgverleners’

Nederland, Almere, 20120426 Ziekenhuis, gang, zorg, wit, kleurloos, schoon, steriel, ongezellig,
Nederland, Almere, 20120426 Ziekenhuis, gang, zorg, wit, kleurloos, schoon, steriel, ongezellig, Foto Kick Smeets / Hollandse Hoogte

Honderden patiënten zijn de afgelopen jaren door hun zorgverleners seksueel misbruikt. De slachtoffers waren vooral mensen met een verstandelijke beperking, psychiatrische patiënten, maar ook bezoekers van huisartsen.

Dat meldt RTL Nieuws op basis van eigen onderzoek van de cijfers van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).

In de periode van 2007 tot begin dit jaar werden 169 verstandelijk gehandicapten slachtoffer van seksueel misbruik. Psychiatrische patiënten en patiënten van de eerstelijns zorg zoals huisartsen volgden met respectievelijk 113 en 67 op plaats twee en drie. In de specialistische zorg werden 63 patiënten misbruikt. RTL schat dat de aantallen groter zijn dan gemeld, omdat niet alle gevallen gemeld worden.

De Groningse hoogleraar gezondheidsrecht Joep Hubben noemt tegenover RTL Nieuws de cijfers schokkend. In ten minste 81 gevallen zou het om gedwongen geslachtsgemeenschap gaan. Alle vormen van seksueel contact tussen zorgverlener en patiënt zijn verboden. Hubben:

“Natuurlijk wisten we wel dat dit incidenteel gebeurde, maar deze aantallen zijn een stuk hoger dan ik verwachtte [...] Het gaat tot aan geslachtsgemeenschap aan toe. En niet soms, maar tientallen keren per jaar. En dan ook nog bij mensen met een verstandelijke beperking die tegen zichzelf beschermd zouden moeten worden.”

Tegenover RTL reageert ook staatssecretaris van Volksgezondheid Marlies Veldhuijzen van Zanten geschokt. Ze vindt het belangrijk dat het taboe op het melden van seksueel misbruik verdwijnt. “Als we meer meldingen krijgen, kunnen we meer daders pakken.” Er is sinds kort een wettelijke plicht om het vermoeden van misbruik te melden, schrijft persbureau Novum.