Broer : 'We zijn allebei vrij droog'

Coen Kramer (47), ongehuwd, twee kinderen (12 en 10). Begon op 28-jarige leeftijd in loondienst bij Klopper & Kramer en nam het stokje over van mede-eigenaar Hans Klopper.

„Uit mijn jeugd herinner ik me vooral dat mijn vader in een grote, zwarte auto reed en dat hij op onmogelijke tijden weg moest – mensen sterven niet tussen negen en vijf. Later, op de middelbare school, droeg ik kisten tijdens uitvaartdiensten. De vertrouwdheid met dit werk is heel belangrijk. Had ik die niet gehad, dan zou ik nu waarschijnlijk niet in de uitvaartbranche werken.

„Het duurde even voor ik tot het inzicht kwam dat dit een heel mooi bedrijf is om voort te zetten. Ik was 28 en had een baan waarbij ik de hele dag achter een bureau zat. Nu ben ik dagelijks bezig met mensen. Er is nooit sleur. Ik help mensen op momenten dat voor hen doelmatig en doortastend handelen niet mogelijk is. Het laat me niet koud, maar dat mag ik niet laten merken. Het blijft gelukkig nooit sudderen. Mijn eerste uitvaart vond ik redelijk eng. Maar ze stuurden me ergens naartoe waar het verdriet wat minder diep was.

„De taakverdeling was van begin af aan duidelijk: ik hou me bezig met het uitvoeren van uitvaarten, Bart voornamelijk met de zakelijke aangelegenheden. Het voordeel van werken met mijn broer is dat we samen een binding met het bedrijf hebben: we doen dit als familie. We zijn allebei nogal droog en niet zo snel van ons stuk gebracht. Maar natuurlijk zijn er soms ook ergernissen. Bart is zakelijker dan ik, en minder geduldig met mensen. En hij heeft een ochtendhumeur.

„Ik denk er nog niet over na of mijn kinderen het familiebedrijf zullen overnemen. Ik zou het natuurlijk leuk vinden. Maar alleen als ze oud genoeg zijn en voldoende geestelijke bagage hebben.”