Bram van Ojik meest gezien als opvolger

Bram van Ojik (58) is de meest waarschijnlijke kandidaat om Jolande Sap op te volgen als fractievoorzitter van GroenLinks. Hij stond bij de verkiezingen op de tweede plaats. Fractiegenoot Jesse Klaver sprak vrijdagmiddag meteen zijn steun voor hem uit.

Linda Voortman, de nummer vijf op de kandidatenlijst, komt door het vertrek van Sap terug in de Tweede Kamer. Zij was voor de verkiezingen de zorgspecialist van GroenLinks. Onbekend is of Liesbeth van Tongeren, de nummer drie van de fractie, zich kandidaat stelt. De fractie belegt maandag een extra vergadering. Het is de bedoeling dat dan de opvolger van Sap wordt gekozen.

Bram van Ojik kreeg bij de verkiezingen van 12 september 4.639 voorkeurstemmen. Daarmee was hij, met uitzondering van Norbert Klein van 50Plus, de nummer twee met het minste aantal voorkeurstemmen. Van Ojik was van 1993 tot 1994 al kortstondig Kamerlid, na het vertrek van Ria Beckers. In 1994 stond hij bij de verkiezingen op plek zeven, maar toen kreeg GroenLinks slechts vijf zetels. Van Ojik is afkomstig uit de Politieke Partij Radicalen, een van de partijen waaruit GroenLinks in 1989 is voortgekomen. Als voorzitter van de PPR speelde hij een belangrijke rol bij de totstandkoming van GroenLinks.

Zes jaar geleden was Van Ojik voorzitter van een partijcommissie die de verkiezingsnederlaag van GroenLinks in 2006 onderzocht. In zijn rapport stelde hij onder meer dat de partij „te diep in een niche is terechtgekomen om verkiezingen te kunnen winnen”.

De kandidatencommissie van GroenLinks die Van Ojik voor de verkiezingen van dit jaar voordroeg als nummer twee omschreef hem „als een bindende factor en een rots in de branding”. Al op de verkiezingsdag had GroenLinks een scenario klaarliggen dat Van Ojik de nieuwe fractieleider zou worden, voor het geval Sap bij een grote nederlaag zou besluiten als gevolg daarvan direct op te stappen.

Binnen GroenLinks zien velen hem als de meest geschikte kandidaat om de partij de komende jaren te leiden. Als lijsttrekker bij de volgende verkiezingen (2017 als er geen kabinetscrisis komt) geldt oud-Europarlementariër Kathalijne Buitenweg als kanshebber.