Wie volgt Sap op? Bram van Ojik is de belangrijkste kandidaat

Foto ANP / Robin Utrecht

Nu Jolande Sap haar functie als politiek leider, fractievoorzitter en Kamerlid heeft neergelegd, is de vraag: wie wordt haar opvolger? Volgens politiek redacteur Annemarie Kas van NRC is Bram van Ojik, de nummer twee van de partij, de belangrijkste kandidaat.

“Door de kandidatencommissie werd hij omschreven als een bindende factor en een rots in de branding. Hij is een open figuur die ziet dat er dingen moeten gebeuren. Hij zou een tussenpaus kunnen zijn. Dat wil niet per se zeggen dat hij de partij moet gaan leiden. Tegen de tijd dat er nieuwe verkiezingen komen, komt er wellicht een nieuw referendum met een open inschrijving, net als bij CDA en PvdA het geval was.”

Kas schrijft vanmiddag in NRC Handelsblad dat GroenLinks op de verkiezingsdag een scenario klaar had liggen, voor het geval Sap bij een grote nederlaag zou besluiten om te plekke op te stappen.

Bram van Ojik, de nummer twee op de kandidatenlijst, zou dan de leiding overnemen. Nummers drie en vier, Liesbeth van Tongeren en Jesse Klaver, gingen daar ook mee akkoord, die woensdag. Die afspraak was niet bedoeld om Jolande Sap bij voorbaat af te zetten, maar uit voorzorg: dan was dát in elk geval geregeld, mocht de pleuris uitbreken.

Uiteindelijk gebeurde dit niet, maar met het vertrek van Sap komt Van Ojik wel opnieuw in beeld om fractievoorzitter te worden. Volgens Kas bepaalt nu formeel de fractie zelf wie de opvolger van Sap moet worden, “maar de partijtop, het bestuur en prominente leden spelen ook een rol”.

Ojik was dé grote verrassing op de lijst

In juni was Van Ojik de grote verrassing op de kandidatenlijst van GroenLinks. Geen jonge hond, want bijna twintig jaar geleden zat hij al een jaar in de Kamer. In 1994 stond hij bij de verkiezingen op plek zeven, maar toen kreeg GroenLinks slechts vijf zetels. De afgelopen tijd was hij directeur sociale ontwikkeling op het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De kandidatencommissie schreef in juni over hem:

Bram is een zeer kundige, charmante en sprankelende man die tegelijkertijd ontspanning en gezag uitstraalt. Hij is momenteel directeur Sociale Ontwikkeling op het ministerie van Buitenlandse Zaken. In 1993/1994 heeft Bram al kortstondig in de Tweede Kamer gezeten (als opvolger van Ria Beckers) en hij heeft een enorme staat van dienst binnen de partij, van campagneleider en programmaschrijver tot aan voortrekker van het ‘Toekomst-project’. Bram is bij uitstek in staat wezenlijke verbanden te leggen tussen de grote vraagstukken van deze tijd: energiecrisis, voedsel- en watercrisis en de financiële crisis. Hij weet deze begrijpelijk te maken voor een groter publiek. Hij is een specialist op het gebied van ontwikkelingssamenwerking en buitenlandse zaken, maar is gezien zijn staat van dienst ook deskundig op het terrein van economie, financiën en milieu. De commissie ziet in Bram een rots in de branding die de fractie kan verbinden, dragen en mee kan sturen. Een ijzersterke nummer twee.

Vermoedelijk komt er begin volgende week meer duidelijkheid over de opvolging van Sap. Maandag staat er een extra fractievergadering gepland.

Lees het volledige artikel van Annemarie Kas in NRC Handelsblad vanmiddag. Of lees het artikel in de digitale editie (alleen voor abonnees)