Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Voormalig gedeputeerde Hooijmaijers vervolgd voor omkoping

Ton Hooijmaijers in 2005, toen hij nog Gedeputeerde was voor de VVD in Noord-Holland. Foto ANP/ Fotostudio Gerard Vlaar

Voormalig VVD-gedeputeerde Ton Hooijmaijers wordt vervolgd voor omkoping, valsheid in geschrifte en witwassen. Ook zijn vrouw en een makelaar uit Amsterdam worden vervolgd, bevestigt een woordvoerder van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie vandaag na een artikel hierover in de Volkskrant.

Het vooronderzoek na de zaak heeft bijna tweeënhalf jaar geduurd. De secretaris van de provincie Noord-Holland heeft het personeel gisteren over de vervolging geïnformeerd op een besloten bijeenkomst. Hooijmaijers wordt sinds 2010 verdacht van corruptie. Steven Derix schreef in de zomer van 2011 over Hooijmaijers:

Tot 2009 was Ton Hooijmaijers één van de belangrijkste machtsfactoren in de provinciale politiek. Als gedeputeerde Ruimtelijke Ordening en Financiën had Hooijmaijers een beslissende stem in de vele nieuwbouw- en ontwikkelingsprojecten waarbij de provincie betrokken was.

Er werden invallen gedaan in de woningen van Hooijmaijers en zijn moeder. Bij haar stond een adviesbureau van zijn vrouw ingeschreven. Ook bij zes bedrijven werden invallen gedaan. Er werd voor 1,8 miljoen euro beslag gelegd op de bezittingen van de liberaal.

De verdenking leidde tot de oprichting van een commissie die integriteitsschendingen bij de provincie onderzoekt, schrijft persbureau Novum. Uit de meldingen die daar binnenkwamen bleek dat verschillende bestuurders en politici van de provincie worden verdacht van corruptie en het aannemen van gunsten van zakenpartners.

De nu 51-jarige Hooijmaijers had als gedeputeerde veel contact met bouwondernemers en projectontwikkelaars. Na de invallen gaf hij in een interview toe dat het zou kunnen dat er bij grondtransacties rond Schiphol in 2003 en 2004 per ongeluk geld naar hem was overgemaakt toen hij al provinciebestuurder was.

In 2009 moest Hooijmaijers aftreden toen bleek dat de provincie tientallen miljoenen euro’s verloor doordat geld uitstond bij de IJslandse bank Landsbanki. Later bleek dat hij duizenden euro’s die hij had uitgegeven met de provinciale creditcard niet kon verantwoorden.