Partijtop gelooft niet meer in Sap - ‘positie onhoudbaar’

GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap. Foto Hollandse Hoogte / Peter Hilz

De top van GroenLinks heeft geen vertrouwen meer in het leiderschap van Jolande Sap. Zowel de partijtop als de rest van de Tweede Kamerfractie vindt haar positie onhoudbaar, zeggen bronnen hoog in de partij tegen NRC Handelsblad.

Iemand dichtbij de top zegt:

“De verhoudingen zijn te veel verstoord om nog effectief te kunnen samenwerken.”

Update 14.21 uur: Jolande Sap heeft zojuist bekendgemaakt dat ze opstapt als fractievoorzitter. Lees hier ons nieuwsbericht.

Daags na de verkiezingen van 12 september stuurde de partijtop een verklaring uit dat Jolande Sap politiek leider “is en blijft” van GroenLinks, ondanks de nederlaag op 12 september. GroenLinks hield vier van de tien Kamerzetels over.

De andere drie leden van de nieuwe GroenLinks-fractie ondertekenden die persverklaring niet, waren daar ook niet direct bij betrokken. En al snel kwamen ook de opstellers van het bericht van hun standpunt terug, na ruggespraak met hun eigen gremia en boze reacties van lokale politici. Die partijtop bestaat uit vier personen: partijvoorzitter Heleen Weening, fractievoorzitter in de Eerste Kamer Tof Thissen, Europees delegatieleider Judith Sargentini en Sap zelf.

Partijvoorzitter: wij praten over alles

Jolande Sap was vanmorgen niet bereikbaar voor commentaar. Partijvoorzitter Heleen Weening zei, in antwoord op de vraag of Saps positie momenteel ter discussie staat: “Wij praten over alles.”

Tijdens haar fractievoorzitterschap van de afgelopen twee jaar heeft Sap haar fractie meermalen geconfronteerd met een eventueel aftreden. Eén keer deed ze dat tijdens het besluit rond de politietrainingsmissie naar Kunduz. Ook publiekelijk heeft ze meermalen gezegd dat ze heeft getwijfeld over opstappen: toen Tofik Dibi zich meldde als uitdager voor het lijsttrekkersschap, in mei. En bij tv-programma Pauw & Witteman zei ze vorige week dat ze ook na de afgelopen slechte verkiezingsuitslag had getwijfeld. Mede door vele mails en steunbetuigingen van leden besloot Sap toen om door te gaan, zei ze.

Ook actieve achterban verdeeld over positie Sap

Uit onderzoek van NRC Handelsblad en onderzoeksbureau OverheidinNederland.nl blijkt ook de actieve achterban verdeeld over de positie van Sap. Aan het onderzoek deden 145 van 609 GroenLinks-politici mee. Het gaat vooral om gemeenteraadsleden en Provinciale Statenleden. De belangrijkste resultaten:

  • Slechts een derde van de actieve GroenLinks-politici is tevreden over haar aantrekkingskracht.
  • Een meerderheid van 70 procent vindt niet dat Sap moet worden vervangen; twintig procent vindt dat wel. Van hen vindt 46 procent dat Sap tijdens de verkiezingscampagne voldoende overtuigingskracht had, 21 procent is daarover negatief en 32 procent antwoordt neutraal.
  • 40 procent zegt dat de partij een linksere koers moet gaan varen.
  • 40 procent vindt dat GroenLinks zich meer met standpunten over milieu en duurzaamheid moet profileren, 22 procent zegt juist sociaal-economische thema’s belangrijker zijn om mee naar buiten te treden.

Vanmiddag in NRC Handelsblad: een interview met vertrekkend Kamerlid van Groenlinks Ineke van Gent en een achtergrondverhaal over de positie van Jolande Sap. Abonnees kunnen de artikelen ook lezen in de digitale editie.