Nederlandse abortusboot verlaat Marokkaanse haven weer

De abortusboot van de Nederlandse organisatie Women on Waves heeft de Marokkaanse haven verlaten. Een kleine ‘anonieme’ zeilboot van de organisatie die al enkele dagen geleden was aangemeerd in Smir is gisteren door een marineschip naar buiten begeleid. Dat meldt de organisatie.

De abortusboot op archiefbeeld.
De abortusboot op archiefbeeld. Foto ANP / Robert Vos

De abortusboot van de Nederlandse organisatie Women on Waves heeft de Marokkaanse haven verlaten. Een kleine ‘anonieme’ zeilboot van de organisatie die al enkele dagen geleden was aangemeerd in Smir is gisteren door een marineschip naar buiten begeleid. Dat meldt de organisatie.

GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren heeft daarvoor nog met andere mensen geprobeerd aan boord te komen, maar zij zouden zijn tegengehouden door de Marokkaanse autoriteiten, zo schrijft persbureau Novum. Het schip is doorzocht, maar volgens Women on Waves zijn geen strafbare zaken gevonden.

Toch moest het schip de haven verlaten. De organisatie stelt dat ze geen wetten heeft overtreden. In Marokko is voorlichting geven over abortus illegaal. Women on Waves had een hotline geopend waar vrouwen informatie konden inwinnen over mogelijkheden om een zwangerschap veilig af te breken.

De organisatie laat weten in de buurt van Marokko te blijven en zich te beraden op de volgende stap:

“De belangrijkste boodschap is dat vrouwen in Marokko legaal aan Artotec kunnen komen, waarmee een veilige abortus kan worden opgewekt.”

Het ministerie van Volksgezondheid zei gisteren dat de abortusboot geen vergunning heeft voor het uitvoeren van overtijdbehandelingen. Volgens Women on Waves is geen vergunning nodig omdat overtijdbehandelingen niet onder de abortuswet zouden vallen. De organisatie wil geen abortussen uitvoeren. In de boot wordt ook de hotline bemand.

Voor het vertrek van het schip werd oprichter van de organisatie Rebecca Gomperts in de haven van Smir belaagd door zo’n tweehonderd Marokkaanse demonstranten die haar uitmaakten voor terrorist en moordenaar. Zij droegen afbeeldingen van bloedende embryo’s
De abortusboot voer naar Marokko op uitnodiging van de Mouvement Alternatif pour les Libertés Individuelles (MALI), die legalisering van abortus nastreeft. In Marokko is abortus illegaal. Desondanks zouden dagelijks zes- tot achthonderd zwangerschappen worden afgebroken.