Leger Turkije vuurt terug na nieuwe mortieraanval Syrië

De Turkse (links) en Syrische vlaggen op de grans tussen de landen bij de grensposten van Akcakale en Tel Abyad. foto Reuters/Murad Sezer

Het Turkse leger heeft het vuur geopend op Syrische troepen na een nieuwe mortieraanval in Zuid-Turkije.

Dat meldt persbureau Reuters. De gouverneur van de Hatay-provincie zou dit bevestigd hebben aan Turkse media. Of er slachtoffers zijn gevallen is nog niet bekend. In Hatay worden duizenden Syrische vluchtelingen opgevangen in kampen. Naar schatting zijn al meer dan 17.000 mensen naar Turkije gevlucht.

De provincie Hatay:


View Larger Map

Het Turkse leger beschoot op woensdag en gisteren ook al Syrische troepen in Syrië. Dit waren vergeldingsacties voor de mortieraanval op het dorp Akcakale waarbij vijf Turkse burgers omkwamen.

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan sprak zich vanavond nog dreigend uit tegen nieuwe aanvallen van Syrische troepen op Turks grondgebied. Hij noemde het een ‘fatale fout’ als het regime van president Bashar al-Assad ervoor zou kiezen de verdedigingscapaciteiten van Turkije te testen.

Ankara zit niet te wachten op een oorlog met Syrië. Erdogan laat zich niet uitdagen, al schuwt hij verdedigingsacties niet. Een sentiment dat gedeeld wordt door de inwoners van Akcakale, twittert onze correspondent Bram Vermeulen.

Twitter avatar bramvermeul Bram Vermeulen Family of 4 victims of Syrian shelling in Akcakale: ,,they are calling us to war. But Turkey is smart enough not to listen.”

Eerder sprak Vermeulen al over de houding van Turkije tegenover de NOS:

De VN-Veiligheidsraad veroordeelde vannacht de mortieraanval op Turkije ten zeerste. Volgens de Raad moeten dergelijke schendingen van internationale wetten direct gestopt worden.