Kritiek VS op inspectie

Nederland geeft gehoor aan Amerikaanse eisen om de expertise van de luchtvaartinspectie te verbeteren. Daarbij gaat Nederland verder dan volgens Europese regels nodig is.

Den Haag kreeg onlangs een tik op de vingers van de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA. In een vertrouwelijke brief van 10 augustus aan de luchtvaartinspectie ILT spreekt de FAA haar zorg uit over gebrek aan inspecteur-vliegers met voldoende kennis van en ervaring met bepaalde vliegtuigtypen. Hiermee zou Nederland niet voldoen aan internationale standaardnormen. De klacht houdt risico’s in voor de Nederlandse vliegtuigsector. In het uiterste geval kunnen de VS landingsrechten voor Nederlandse vliegmaatschappijen schrappen.

Inspecteur-vliegers controleren onder meer naleving van internationale regels bij vliegmaatschappijen. Amerikaanse en Europese luchtvaartorganisaties verschillen al langer van mening over de vraag welke expertise daarbij nodig is. De ILT houdt zich aan de Europese standaard en is het oneens met de VS. Toch heeft de ILT de FAA toegezegd inspecteurs uit het buitenland te halen en te investeren in opleidingen.

Buigen voor de FAA: pagina 25