Erdogan: fatale fout Syrië om Turkije uit te dagen

Caption: A Turkish soldier stands guard on the Turkish-Syrian border near the Akcakale border crossing, southern Sanliurfa province, October 5, 2012. Turkey stepped up retaliatory artillery strikes on a Syrian border town on Thursday, killing several Syrian soldiers, while its parliament approved further military action in the event of another spillover of the Syrian conflict. REUTERS/Murad Sezer (TURKEY - Tags: POLITICS CONFLICT MILITARY)
Caption: A Turkish soldier stands guard on the Turkish-Syrian border near the Akcakale border crossing, southern Sanliurfa province, October 5, 2012. Turkey stepped up retaliatory artillery strikes on a Syrian border town on Thursday, killing several Syrian soldiers, while its parliament approved further military action in the event of another spillover of the Syrian conflict. REUTERS/Murad Sezer (TURKEY - Tags: POLITICS CONFLICT MILITARY) Een Turkse soldaat bij de grens met Syrië. Foto Reuters / Murad Sezer

Syrië maakt een ‘fatale fout’ als het de verdedigingscapaciteiten van Turkije wil testen.

Dat waarschuwde de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan vanmiddag in een toespraak in Istanbul. Hij reageerde nogmaals op de geëscaleerde spanningen tussen de twee landen na een Syrische mortieraanval op het Turkse dorpje Akcakale woensdag. In Akcakale kwamen vijf mensen om het leven.

Turkije voerde als vergelding daarop luchtaanvallen uit op Syrisch grondgebied. Erdogan liet weten niet uit te zijn op oorlog, maar het ook niet te schuwen. Erdogan:

“We zijn niet geinteresseerd in een oorlog, maar we worden er wel mee geconfronteerd. Dit land is gekomen tot waar het nu is door intercontinentale oorlogen.”

Gisteren liet Erdogan ook al weten geen oorlog met Syrië te willen, maar wel vastbesloten te zijn de grenzen en de bevolking te beschermen. Diezelfde avond nam het Turkse parlement een wet aan om militair optreden tegen Syrië mogelijk te maken - zonder dat westerse of Arabische bondgenoten betrokken worden - om te reageren op Syrische vijandelijkheden.

De VN-Veiligheidsraad veroordeelde vannacht de mortieraanval op Turkije ten zeerste. Volgens de Raad moeten dergelijke schendingen van internationale wetten direct gestopt worden.