Corporatie Laurentius gered - acute geldproblemen opgelost

Een winkelpand van Laurentius. Foto Hollandse Hoogte / Peter Hilz

De acute geldproblemen van de Bredase woningcorporatie Laurentius worden snel opgelost. De kans is “zeer groot” dat het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) binnen enkele dagen een overbruggingskrediet verstrekt. Dat zegt Erik Terheggen, hoofd beleid en juridische zaken van het WSW tegen NRC Handelsblad.

Het fonds overlegt nog met het ministerie van Binnenlandse Zaken en de gemeente Breda. Maar dat is een formaliteit. Laurentius heeft een lening van 25 miljoen euro gevraagd. “Onze houding is positief”, aldus Terheggen.

Laurentius in problemen door risicovolle projecten

De corporatie maakte gisteren bekend nog maar voor enkele dagen geld in kas te hebben. De problemen zijn veroorzaakt door risicovolle projecten en dubieuze vastgoedtransacties. Tegen verantwoordelijk ex-directeur Walter V. loopt een strafonderzoek wegens fraude en oplichting van Laurentius.

Het waarborgfonds staat borg voor leningen van corporaties en zorgt ervoor dat corporaties hun leningen tegen relatief gunstige condities kunnen aantrekken.

Aangifte tegen voormalig bestuursvoorzitter

In de fraudeaffaire rond Laurentius doet het ROC West-Brabant aangifte tegen voormalig bestuursvoorzitter Pierre P. Aanleiding is een transactie in 2004 met een schoolgebouw in Tholen waarbij het ROC vermoedelijk voor vijf ton benadeeld is.

De oud-bestuursvoorzitter wordt er door justitie van verdacht samen met ex-directeur Walter V. van Laurentius te hebben samengespannen bij vastgoedtransacties. NRC Handelsblad berichtte hier gisteren over. Intern onderzoek heeft de verdenking bevestigd, aldus het ROC.

Na de aanhouding, eind mei, van de voormalige voorzitter van het ROC was al opdracht gegeven voor een extern forensisch onderzoek. Het onderzoek is gericht op alle vastgoed- en ICT-transacties in de bestuursperiode van Pierre P. De verwachting is dat het onderzoek eind deze maand klaar is. Uit een persverklaring:

“Uitgangspunt van het ROC West-Brabant blijft dat de onderste steen boven moet komen in deze kwesties.”