Moszkowicz ‘verhulde omvangrijke’ belastingontduiking ‘structureel’

Bram Moszkowicz. Foto ANP / Inge van Mill

In de praktijk van advocaat Bram Moszkowicz is sprake van een grote “zwarte omzet”. De bekende strafpleiter heeft in de periode 2002 tot 2006 voor “omvangrijke bedragen” belasting ontdoken en ook is hij “structureel” bezig geweest zaken “te verhullen”.

De belastingdienst heeft Moszkowicz, zijn advocatenkantoor en de maatschap die hij met zijn twee broers voert hiervoor in totaal een boete van 4 ton opgelegd wegens het ontduiken van belasting.

Dat zei een inspecteur van de belastingdienst vandaag voor de belastingkamer van de rechtbank in Haarlem. De zitting werd gehouden omdat Moszkowicz bezwaar tegen de boete had gemaakt. In een besloten gedeelte werden de belastingaangiftes van Moszkowicz en zijn bedrijf behandeld. Daarna volgde een openbaar gedeelte over de boetes die hij kreeg opgelegd.

Moszkowicz was zelf niet aanwezig en had de rechtbank donderdagavond ook gevraagd om de zaak achter gesloten deuren te behandelen. Dat verzoek wees de rechtbank af. De inspecteur zei ook dat Moszkowicz na 2006 belasting heeft ontdoken. Naar die jaren doet de fiscus nog onderzoek. De boete van 4 ton heeft de fiscus opgelegd voor het ontduiken van inkomstenbelasting door Moszkowicz, vennootschapsbelasting door zijn kantoor en omzetbelasting door de maatschap.

Die maatschap voert hij samen met zijn broers Max en David in Maastricht. Recent lieten de broers weten dat ze de maatschap opknippen en dat Bram verder gaat met een eigen kantoor. Hij ontkende toen dat het opsplitsen te maken had met de problemen waar hij in beland is. Maar volgens betrokken hebben die problemen wel degelijk geleid tot de breuk.

Het kantoor van Moszkowicz aan de Herengracht in Amsterdam is eigendom van de maatschap. Onduidelijk is wat met dit pand waar Moszkowicz ook in woont, gaat gebeuren. Om er zeker van te zijn dat Moszkowicz de boete en naheffing zal betalen, heeft de fiscus sinds 2010 een hypotheek op dit pand gekregen ter waarde van circa 1,1 miljoen euro.

NRC Handelsblad onthulde vorig jaar dat Moszkowicz voor minstens een miljoen euro de belasting had ontdoken. De fiscus vermoedde dat het ging om contante betalingen van cliënten waarvan hij maar een deel opgaf aan de belastingdienst. De fiscus deed vervolgens zogeheten derdenonderzoek bij verschillende bekende zaken in Amsterdam waar Moszkowicz vaak kwam en met regelmaat contant afrekende, zoals Le Garage, Oger, Schaap&Citroen en Cartier.

Een belastinginspecteur zei vandaag tegen de rechter dat Moszkowicz “traceerbaar bancair geldverkeer” zoveel mogelijk vermeed, zowel wat betreft inkomsten als uitgaven.

Deze contante inkomsten hebben Moszkowicz inmiddels ook een probleem opgeleverd bij de tuchtrechter. De deken van de orde van advocaten begon vorig jaar na het artikel in NRC Handelsblad met een onderzoek en presenteerde de uitkomsten recent voor de raad van discipline. Daaruit bleek dat Moszkowicz tegen de regels in grote sommen contant geld van cliënten had ontvangen zonder deze bij de deken te melden. Ook hadden enkele cliënten geklaagd dat ze veel meer contant hadden betaald dan op een verstrekte kwitantie stond. De deken eiste een schorsing van een jaar, waarvan een half jaar voorwaardelijk. De uitspraak volgt op 30 oktober.

De belastingkamer doet op 16 november uitspraak over de boetes die de belastingdienst heeft opgelegd. Op 17 oktober moet Moszkowicz zich ook nog tuchtrechtelijk verantwoorden wegens het beledigen van een rechter.