Willem Holleeder als gast in tv-show wekt verbazing

Trots kondigde de NTR het aan: Willem Holleeder in ‘College Tour’. Is hij wel een geslaagd rolmodel voor studenten?

Dat Willem Holleeder na zijn vrijlating vroeg of laat op televisie zou verschijnen, was wellicht te verwachten, maar over de keuze van het programma valt te twisten. Holleeder treedt volgende week vrijdag op in het tv-programma College Tour van Twan Huys. College Tour is een Amerikaans concept waarin studenten vragen stellen aan hen inspirerende grootheden.

Holleeder schrijft sinds enkele weken een column in Nieuwe Revu. Eerder zat hij op radiozender 538 bij Ruud de Wild. Holleeder – die de Nederlandse staat bijna 18 miljoen euro schuldig is – krijgt niet betaald voor College Tour. Onder anderen oud-politieagenten beklaagden zich over deze mediabehandeling van de crimineel.

Eric Nordholt, oud-hoofdcommissaris van de Amsterdamse politie, vindt dat onzin: „Als je niet naar die rommel wil kijken, dan kijk je toch niet? Holleeder heeft nu zijn straf uitgezeten. Hij had misschien meer straf verdiend, maar er zijn duizenden mensen die onder hun straf uitkomen. Die Twan Huys is niet zomaar een scharrelaar, die zal wel weten wat hij doet. Aan dat moraliseren doe ik niet mee.”

Carel Kuyl, hoofd informatieve programma’s NTR, verdedigt zijn keuze voor Holleeder: „De vraag of we hiermee niet een platform genereren voor een crimineel wordt veel gesteld, en dat hebben we ons zelf ook afgevraagd. Maar hij is veroordeeld, heeft zijn straf uitgezeten en is momenteel een vrije burger. De journalistieke nieuwsgierigheid die we hebben om hem te interviewen is groter dan de bezwaren.”

Kuyl ziet het interview als een buitenkans: „Holleeder is een spraakmakende crimineel. Die hebben we wel wat te vragen. Uw krant had die kans waarschijnlijk ook met beide handen aangegrepen. We kunnen alles vragen wat we willen. Heeft hij er weleens aan gedacht om Heineken te vermoorden, bijvoorbeeld.”

Over de heldenverering in zijn programma: „Onze gasten worden vaak ontvangen als helden inderdaad, en het zal een heel ander gesprek worden dan met Desmond Tutu. We hebben eerder al miljardenfraudeur Nick Leeson te gast gehad, vermoedelijk ook geen voorbeeld voor studenten economie. In vergelijking met hem is het niet zo’n heel erg afwijkende gast.”

Is College Tour wel journalistiek genoeg voor deze klus? Jurriaan Fransman, docent communicatie- en media-ethiek aan de Universiteit van Amsterdam: „Wat is journalistiek? Als ik een blog schrijf, is dat dan journalistiek?” En over de eerdere helden in het programma, waar Holleeder nu bij aansluit: „De meeste gasten van College Tour waren tot nu toe helden. Maar het zou goed zijn als ze vaker gasten uitnodigen die geen helden zijn, mits ze die kritisch ondervragen. Voor mijn part vragen ze Zorreguieta.”

Volgens Fransman zal het programma Holleeder niet per se in een gunstig daglicht plaatsen: „Je kunt zeggen: de NTR zet hem op een podium. Je kunt ook zeggen dat het een schavot is. Bij een live of semi-live programma neem je altijd een risico.” Het legt wel een zware hypotheek op Huys, stelt Fransman: „Mag blijken dat Huys zich in de uitzending als vereerder opstelt, die liquidaties als collateral damage ziet, dan zal hij zijn langste tijd bij de NTR wel hebben gehad.”

Tv-presentator Jeroen Pauw twitterde: „De aanvraag voor het EO-programma De Kist schijnt Holleeder nog in beraad te houden.”