Vijs

Vijs schmiert, schreeuwt, charmeert, lacht, krijst en laat dan weer een intimiderende stilte vallen. Hij is begripvol. Leest mensen. Doorziet ze. De meest banale teksten wisselt hij af met filosofische bespiegelingen. „U bent te bescheiden voor uw kracht. U houdt zich in. U kunt veel meer. Ik zie een sterke oude ziel.” Fuck you, is zijn motto. Zijn beroep is adviseur. „Breed, heel breed.”

Vijs is de hoofdpersoon van De Verleiders. De meeste intrigerende. De gekste. Altijd goed voor drama en theater. „Het is een kutproject. Laat ze de vinkentering krijgen met hun tokkie-hokkies.” Zwarte kleren, zonnebril. Het kwaad en het geweten in één man. „Je wilt niet vals spelen, maar wel vals winnen.”

Dat had de echte Nico Vijsma gezegd kunnen hebben. Sterker nog, hij had het zelf kunnen zíjn, daar op het toneel. Zoals hij in de rechtbank verscheen, dat was een en al theater, met de rechters, officieren van justitie en advocaten als publiek. Viel er even een gaatje in de zitting? Vijsma wilde wel even een klein gedicht voordragen. Ja, zelf geschreven.

Adviseur, zo omschreef hij zijn rol bij Bouwfonds in een interview met deze krant. Trekken en duwen. Opschudden en overtuigen. „Je hebt zitten kloten. Je begrijpt er geen reet van. Als je nu niet heel gauw opschiet, flikker ik je er uit.” Intimideren? Nooit. Dat mensen zich geïntimideerd voelden? Zou kunnen. „Wie geïntimideerd wil worden, wordt geïntimideerd. Een zender heeft wel een ontvanger nodig.”

Hij hielp mensen ook met grounden. Dat deed hij even voor. „Doe je ogen dicht. Denk aan het ergste dat je kunt bedenken. Oké, strek je hand. Leg het er op. Blaas er tegen en weg is het.” Ja, daarna moest hij zelf ook lachen. Of hij er zelf in geloofde? Dat deed er niet toe, zei hij met een grijns. „Het werkt bij heel veel mensen.”

De zaak tegen Nico Vijsma werd vorig jaar aangehouden nadat bij hem darmkanker was geconstateerd. Na behandeling werd hij dit jaar door doktoren genezen verklaard. Hij moet vandaag voorkomen voor de rechtbank in Haarlem.