Turkije zet luchtaanval voort - ‘geen belang bij oorlog met Syrië’

Rook steeg op in de straten van Turkije waar de mortieraanval op gericht was. Vijf mensen kwamen om. Foto AFP/Rauf Maltas

Het Turkse leger heeft vanochtend opnieuw luchtaanvallen uitgevoerd op de Syrische regio Tel Abyad, zo’n tien kilometer over de Turkse grens, in reactie op de mortieraanval gisteren vanuit Syrië. Dat hebben Turkse veiligheidsdiensten vanochtend aan persbureau Reuters gemeld.

Volgens de Turkse bron werd de mortierbom die gisteren het Turkse stadje Akcakale trof vanuit Tel Abyad afgevuurd. Bij deze aanslag kwamen vijf Turkse burgers om het leven, waaronder vier kinderen. Bij de nieuwe aanvallen van vanochtend zouden Syrische sympathisanten van president Bashir Al-Assad zijn omgekomen, onduidelijk is nog hoeveel.

‘Geen interesse in oorlog’

Ibrahim Kalin, een belangrijke adviseur van de Turkse premier Tayyip Erdogan, meldt vanochtend dat Turkije geen interesse heeft in een oorlog met Syrië, maar wel “waar nodig” de Turkse grenzen beschermt. Het land is wel voornemens om politieke en diplomatieke initiatieven voort te zetten om verdere escalatie te voorkomen.

Twitter avatar ikalin1 Ibrahim Kalin Turkey has no interest in a war with Syria. But Turkey is capable of protecting its borders and will retaliate when necessary.

Turkije bombardeerde gisteravond al doelen in Syrië als reactie op de mortieraanval. Het land heeft inmiddels aan de VN-Veiligheidsraad gevraagd “de nodige actie” te ondernemen tegen de Syrische aanvallen. VN-chef Ban Ki-Moon vroeg Turkije gisteravond met kalmte te reageren op de Syrische aanval. Hij zei te hopen dat Turkije “alle kanalen van communicatie” met de Syrische autoriteiten openhoudt zodat het incident niet tot een escalatie van spanningen kan leiden.

NAVO maant Syrië te stoppen

De NAVO keurde gisteravond de mortieraanval door het land van president Bashar al-Assad af. De NAVO-landen kwamen op verzoek van Turkije gisteravond samen voor een spoedzitting. In een gezamenlijke verklaring zeiden deze na afloop dat er onmiddellijk een einde moet komen aan daden van geweld tegen Turkije. De NAVO roept Syrië op per direct te stoppen met het schenden van het internationaal recht.

‘Escalatie onverwacht’

Onze correspondent in Turkije Bram Vermeulen sprak gisteren van een onverwachtse “escalatie” tussen de landen, hoewel Turkije Syrië had gewaarschuwd voor militaire acties naar aanleiding van een incident in juni:

“Toen het Syrische leger in juni een Turks gevechtsvliegtuig uit de lucht schoot, hebben de Turken gezegd krachtig te zullen reageren als er nog iets zou voorvallen. Ik denk echter dat het bij deze reactie voorlopig wel zal blijven. Als Turkije Syrië zou binnenvallen, kom je in een moeras terecht en weet niemand hoe het zal eindigen.”