Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Slachtoffers Bijlmerramp herdacht - ‘gebeurtenis die zijn weerga niet kent’

De overblijfselen van de flat. Foto Maurice Boyer / NRC

In Amsterdam zijn vanavond de slachtoffers van de Bijlmerramp herdacht. Het is precies twintig jaar geleden dat een Boeing 747 van de Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al neerstortte op twee flats in de Bijlmer. Bij de ramp kwamen zeker 43 mensen om het leven.

De ramp wordt ieder jaar herdacht bij het monument dat op de plaats van het ongeluk is opgericht ter nagedachtenis aan de slachtoffers. Even na 18.00 uur begon een stille tocht naar het monument aan het Nellesteinpad. Om 18.35 uur, het tijdstip van de ramp, werd een minuut stilte gehouden. Daarna werden kransen gelegd.

‘Gebeurtenis die zijn weerga niet kent’

Voorafgaand aan de stille tocht hield burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan een korte toespraak voor de aanwezigen. Van der Laan:

“De Bijlmervliegramp is een gebeurtenis die zijn weerga niet kent. Het heeft de stad, de wijk, de nabestaanden, buurtbewoners en reddingswerkers blijvend getekend.

De jaren hebben de ergste pijnen misschien ingekapseld, maar niet verdreven. Elk moment - in de lift, op het balkon, door een geluid, een geur of kleur - kunnen de herinneringen weer beginnen te stromen. Vandaag gebeurt dat ook. Bewust en collectief. Door de ramp en de slachtoffers samen te herdenken. Hoe moeilijk soms ook, het is belangrijk dat we eens per jaar die herinneringen delen. Om in die wereld in beweging, gezamenlijk stil te staan bij die zondagavond 4 oktober 1992 en alles wat daarop volgde.”

Tijdens de herdenking was zoals elk jaar een deel van het luchtruim boven Amsterdam-Zuidoost gesloten voor het vliegverkeer.

Bekijk ook onze In Beeld met foto’s van twintig jaar geleden.