Rusland en China staan reactie VN op Turkije en Syrië in de weg

Turkije heeft in New York aan de VN Veiligheidsraad gevraagd “de nodige actie” te ondernemen tegen de Syrische aanvallen. Het land noemt de Syrische mortieraanval van gisteren “een grove schending van het internationaal recht en een inbreuk op de internationale vrede en veiligheid”.

Rook in de straten na de mortieraanval op Turkije waarbij vijf doden vielen, waaronder een kind. Foto AFP

Turkije heeft in New York aan de VN-Veiligheidsraad gevraagd “de nodige actie” te ondernemen tegen de Syrische aanvallen. Het land noemt de Syrische mortieraanval van gisteren “een grove schending van het internationaal recht en een inbreuk op de internationale vrede en veiligheid”.

Volgens Reuters hopen de leden van de Veiligheidsraad vandaag een niet-bindende verklaring uit te brengen waarin de dodelijke aanval van Syrië op Turkije “in de meest krachtige bewoordingen” wordt veroordeeld. Hierin zou ook geëist worden dat het schenden van de Turkse soevereiniteit een halt wordt toegeroepen.

Turkije reageerde gisteravond met een tegenoffensief waarbij met luchtaanvallen Syrische doelen werden bestookt. De NAVO keurde eerder al de mortieraanval door het land van president Bashar al-Assad af.

De VN-Veiligheidsraad had eveneens gisteren al een verklaring willen afleggen maar dit werd in de weg gestaan door de gebruikelijke struikelblokken in de Syrië-kwestie, Rusland en China. Onduidelijk was nog wie de Syrische mortier had afgevuurd en details over de Turkse aanval ontbraken nog. Turkije heeft vanochtend laten weten dat de aanvallen op de Syrische regio Tel Abyad waarvandaan de mortier werd afgevuurd nog steeds doorgaan. Reuters meldt dat hierbij inmiddels meerdere Syrische soldaten zijn gedood.