Ook zalmsalade besmet, oorzaak onbekend

De Voedsel- en Warenautoriteit heeft gisteravond een extra waarschuwing uitgegeven voor met salmonella besmette zalm. Niet alleen het eten van gerookte zalm kan mensen ziek maken, ook in maaltijdsalades waarin zalm is verwerkt, kan de ziekmakende bacterie zitten.

Bij zo’n tweehonderd Nederlanders is inmiddels met laboratoriumtesten vastgesteld dat zij vrijwel zeker ziek zijn geworden door het eten van met salmonella besmette zalm. De patiënten lijden aan koorts, diarree, misselijkheid, braken, buikkrampen en hoofdpijn.

Het werkelijke aantal besmettingen ligt vermoedelijk hoger, meldt het onderzoeksinstituut RIVM, „aangezien niet iedereen met diarree naar de huisarts gaat en omdat niet bij iedereen laboratoriumonderzoek wordt verricht”. Eenderde van de tweehonderd zieken werd in het ziekenhuis opgenomen.

De zalm, inmiddels uit de winkels gehaald, is afkomstig van visverwerker Foppen in Harderwijk. De oorzaak van de besmetting is nog niet bekend. Ze is vermoedelijk ontstaan bij het roken, fileren en snijden van de vis in Griekenland. Foppen heeft ook een vestiging in het Griekse Preveza. Bij Foppen in Nederland is de bacterie niet aangetroffen, in de Griekse vestiging wel. Het betrof een partij zalm die voor 90 procent was gekweekt in Noorwegen en Canada, en die rechtstreeks naar Griekenland is vervoerd.

De betrokken partij gerookte zalm is verwerkt in honderdduizend verpakkingen en aan een groot aantal supermarkten geleverd. Foppen behoort volgens een woordvoerder tot de vijf grootste zalmproducenten in Europa en heeft in Nederland voor zalm een marktaandeel van meer dan 50 procent.

Voor bedrijven als Albert Heijn en Makro zijn respectievelijk elf en tien zalmproducten mogelijk besmet verklaard en uit de schappen gehaald. Uit vrijwel alle andere Nederlandse supermarkten is eveneens zalm verwijderd. De Voedsel- en Warenautoriteit waarschuwde vorige week consumenten al om zalmproducten in koelkast en vriezer te controleren.

Foppen exporteerde ook zalm naar de Verenigde Staten. Volgens het RIVM is daar bij honderd patiënten een infectie van hetzelfde type gevonden. De besmetting geldt niet voor gepocheerde zalm. Die wordt verhit tot boven 70 graden Celsius.

De huidige besmetting heet Salmonella Thompson en wordt volgens het RIVM „normaal niet vaak bij mensen gevonden in Nederland”. Niet iedereen wordt ziek van de besmetting.