Ook EU veroordeelt mortieraanval - ‘situatie moet worden gesust’

De Turkse (links) en Syrische vlaggen op de grans tussen de landen bij de grensposten van Akcakale en Tel Abyad. foto Reuters/Murad Sezer

Catherine Ashton, buitenlandchef van de Europese Unie, heeft vanochtend de mortieraanval vanuit Syrië die Turkije gisteren trof fel veroordeeld. In navolging van de Verenigde Naties en de NAVO roept ze beide landen op tot terughoudendheid.

Ashton reageert vanochtend op het bombardement op de grensplaats Akcakale van gisteren:

“Ik veroordeel het bombardement, gisteren uitgevoerd door Syrische militairen, fel. Ik wil Syrische autoriteiten nogmaals op het hart drukken om het geweld onmiddellijk tot een eind te brengen en de territoriale integriteit van alle buurlanden volledig te respecteren. Ik hoop dat het geweld wordt beperkt door alle partijen, en blijf de situatie nauw volgen.”

Rusland: het was een ongeluk

De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergei Lavrov, roept Syrië op in een verklaring naar buiten te brengen dat de dodelijke aanslag net over de Turkse grens een ongeluk was. Dat meldt het Russische persbureau RIA Novosti vandaag. Lavrov:

“Onze ambassadeur in Syrië heeft ons verzekerd dat wat er is gebeurd is bij de grens Turkije een tragisch ongeluk betrof. Het zal niet nogmaals voorkomen. Het is volgens ons van fundamenteel belang voor Damascus dat dat officieel wordt bevestigd door Syrië.”

Turkije: we zijn niet uit op oorlog

De Turkse minister-president Recep Tayyip Erdogan heeft vanochtend verklaard dat zijn land niet de intentie heeft Syrië de oorlog te verklaren. De beschieting vanuit Syrië, die vijf Turkse burgers het leven heeft gekost, rechtvaardigt voor Erdogan wel het militaire ingrijpen om de grenzen van Turkije te bewaken, en een waarschuwing richting Syrië te sturen, zo schrijft persbureau Reuters.

VN-chef Ban Ki-Moon zei gisteravond te hopen dat Turkije “alle kanalen van communicatie” met de Syrische autoriteiten openhoudt zodat het incident niet tot een escalatie van spanningen kan leiden. Ook de NAVO keurde gisteravond de mortieraanval door het land van president Bashar al-Assad af en verklaarde dat er onmiddellijk een einde moet komen aan daden van geweld tegen Turkije.

‘Alle partijen proberen te sussen’

NRC-buitenlandredacteur Juurd Eijsvoogel legt uit dat bovenstaande diplomatieke uitingen bedoeld zijn om de situatie zo goed en zo snel mogelijk te sussen:

“Van alle kanten worden pogingen ondernomen om te voorkomen dat het geweld tussen Syrië en de omliggende landen escaleert. Het lijkt erop dat deze aanslag geen bewuste aanval is op Turkije, maar een ongeluk. Het is een tragisch incident waarbij doden zijn gevallen, en de NAVO moest in eerste instantie natuurlijk iets doen. Als een NAVO-land wordt aangevallen komen de overigen samen in actie. Syrië wordt daarmee gewaarschuwd: we kunnen ook zwaarder optreden als de situatie verergert.”

Aanval Turkije duurt voort

Het Turkse leger heeft vanochtend, net als gisteravond luchtaanvallen uitgevoerd op de Syrische regio Tel Abyad, zo’n tien kilometer over de Turkse grens, in reactie op de mortieraanval. Volgens de Turkse bron werd de mortierbom vanuit Tel Abyad afgevuurd. Bij de nieuwe aanvallen van vanochtend zouden Syrische sympathisanten van president Bashir Al-Assad zijn omgekomen, onduidelijk is nog hoeveel.

Het Turkse antwoord op de aanval is logisch, schrijft NRC Handelsblad vanochtend:

“De regering van premier Erdogan kan niet werkeloos toekijken hoe burgers het slachtoffer worden van een burgeroorlog vlak over de grens. Patriottisme speelt daarbij een rol. Maar trots is niet het enige argument. Turkije is een regionale grootmacht in een instabiele regio. Als het geen streep trekt, kan het land daarin worden mee gesleurd.”