Dit is een artikel uit het NRC-archief

Auto- en motorsport

Michael Schumacher beëindigt Formule 1-carrière

Schumacher behaalde in juni een podiumplaats bij de Grandprix van Valencia. Foto Reuters / Miguel Vidal

Zevenvoudig wereldkampioen Michael Schumacher stopt aan het einde van dit seizoen met Formule 1. Dat heeft hij vanochtend bekendgemaakt.

Vorige week werd bekend dat Lewis Hamilton het komende seizoen de 43-jarige Duitser vervangt bij het team van Mercedes. Daardoor was hij niet meer verzekerd van een stoeltje bij één van de grote teams.

Schumacher schrijft vanochtend een verklaring:

“Ik heb besloten mijn Formule 1-carrière aan het einde van het seizoen te beëindigen in het besef dat ik nog altijd kan concurreren met de besten van de wereld. Dat maakt mij trots en daarom heb ik ook nooit spijt gehad van mijn comeback. (…) Maar ooit is het tijd om afscheid te nemen. De afgelopen maanden was ik niet zeker of ik nog voldoende motivatie en energie zou hebben om nog twee of drie jaar door te gaan. Het is niet mijn stijl om iets te doen waar ik niet voor 100 procent van overtuigd ben.”

Schumacher wist sinds zijn rentree in 2010 bij Mercedes geen indruk te maken. Dit seizoen staat hij met 43 punten op de twaalfde plaats in het klassement, vijf plaatsen lager dan zijn teamgenoot Nico Rosberg. De afgelopen jaren haalde hij slechts één keer het podium, een derde plaats tijdens de Grandprix van Europa dit jaar.

Einde carrière ‘Schumi’ al verwacht

Onze sportredacteur Jules Seegers voorspelde vorige week, toen het vertrek van Schumacher bij Mercedes bekend werd, al dat dit waarschijnlijk het einde van zijn carrière zou betekenen. Volgens Seegers kan ‘Schumi’ niet meer aanhaken bij hoe snel het in de Formule 1 gaat.

“Hij laat af en toe nog een glimp zien van het talent dat hij heeft, maar hij maakt veel fouten. Hij moet het regelmatig in het middenveld opnemen tegen jonge honden en dat gaat hem niet goed af. Al meerdere keren heeft hij andere coureurs uit de wedstrijd gecrasht. Formule 1-coureurs moeten in een fractie van een seconde een beslissing maken en dat wordt moeilijker naarmate je ouder wordt.”

“Tussen de regels door lees je wel dat hij eigenlijk nog steeds vindt dat hij met de besten mee kan. Opvallend is dat hij nu zijn afscheid aankondigt, een week na Hamilton’s grote nieuws. dat duidt erop dat hij tot voor kort niet zeker wist wat hij zou gaan doen. Maar de enige andere optie was naar een minder team dan Mercedes en dat is geen optie. Ik zou zijn comeback geen mislukking willen noemen: de Mercedes was geen winnende auto en hij heeft de sport weer veel publiciteit en uitstraling gegeven.”

Schumacher noemt de kritiek die hij de afgelopen jaren heeft gekregen “deels gerechtvaardigd” omdat de gestelde doelen niet bereikt zijn.