Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Auto- en motorsport

Schumacher stopt: 10 momenten die zijn imposante F1-loopbaan markeren

Michael Schumacher, of het nou zijn eerste of negentigste GP-zege was, vierde zijn overwinningen altijd uitbundig. Foto AFP / Christian Lutz

Als je vrijwel alle records die ertoe doen op je naam hebt staan, ben je een hele grote. Der Michael: a man you hate to love or love to hate. Ontegenzeggelijk een groot winnaar in de geschiedenis van de Formule 1, en hij stopt. Opnieuw. Daar hoort een lijstje bij.

Na drie jaar pre-pensioen keerde ‘Schumi’ in 2010 met Mercedes terug in de koningsklasse van de autosport. De 43-jarige coureur bleek in de drie opvolgende jaren niet zo succesvol als hij was in zijn ‘eerste carrière’. Mislukte comeback? Nee. Zijn Silberpfeil was nimmer een winnende auto en hij bracht de sport veel publiciteit. De loopbaan van Schumacher in tien fragmenten.

10: ‘Nu stop ik misschien voorgoed’

En daar was hij dan vanochtend, aan de vooravond van de Grand Prix van Japan. Wat iedereen al wel verwachtte, zeker nadat zijn team Lewis Hamilton al vastlegde voor volgend jaar, werd door Schumi zelf bevestigd: ik stop.

9: Debuut betekende meteen doorbraak

Voor de Grand Prix van België zit teambaas Eddie Jordan met een probleem: zijn coureur Bertrand Gachot zit in de cel voor een akkefietje met een taxichauffeur in Londen. Hij krijgt Michael Schumacher aangeboden door Mercedes dat de Ier 150.000 dollar geeft voor een kans voor de dan 22-jarige Duitser. Hij blijkt tijdens de kwalificatie sneller dan Jordan’s rijders dat jaar zijn geweest, maar helaas duurt zijn debuutrace maar enkele honderden meters:

http://youtu.be/iY1tTnIhsW8

Schumacher heeft echter zoveel indruk gemaakt dat Jordan hem een contract aanbiedt voor de rest van het seizoen. Benetton, met de gewiekste teambaas Flavio Briatore, schuift hem echter nog sneller een deal onder de neus en de volgende race rijdt Schumi voor de Italiaan, een boze Jordan achter zich latend.

8. Schumacher is… The Stig

In 2009 wordt een groot geheim ontrafeld in het BBC-programma Top Gear. De identiteit van The Stig, een supersnelle coureur die voor het programma snelle auto’s test maar altijd anoniem blijft omdat hij nooit zijn helm afdoet (niemand weet wie of wat hij is), wordt onthuld: The Stigmacher!

Natuurlijk was Schumi, op dat moment drie jaar met pensioen, niet de echte Stig, maar bleek het een stunt te zijn in ruil voor het testen van de Ferrari FXX.

7. Lang duurde het niet

Zoveel klasse laat zich snel uitbetalen. Exact een jaar na zijn debuut voor Jordan pakt Schumacher zijn eerste Grand Prix-zege. Op een nat Spa maken hij en Benetton enkele goede keuzes tijdens de pitstops en Schumacher laat zien uitstekend uit de voeten te kunnen op een nat wegdek.

6. De crash

Tijdens de Grand Prix van Engeland in 1999 crasht Schumacher, een zeldzaamheid op zich, en breekt daarbij een been.

http://youtu.be/iVoI5p6kqH8

Hij mist daardoor een groot deel van het seizoen waardoor McLaren’s Mika Hakkinen de wereldtitel kan prolongeren. De Duitser komt echter ijzersterk terug en zal de eerstvolgende vijf (!) seizoenen met Ferrari het WK opeisen.

5. De eerste kennismaking met Schumi’s dark side

Schumacher beslist het WK van 1994 in zijn voordeel door zichzelf en rivaal Damon Hill uit de laatste race van het seizoen in Australië te crashen. De Duitser wint zo in de Benetton-Ford zijn eerste van zeven wereldtitels. Olav Mol geeft live commentaar voor RTL 5:

4. If it worked once…

Drie jaar na de schande van Adelaide wordt de strijd om het WK opnieuw in de laatste race beslist. Nu is het Jacques Villeneuve die in de Williams-Renault vóór Schumacher moet eindigen om de titel te pakken. De Duitser is het jaar daarvoor echter als grote man binnengehaald bij Ferrari, dat snakt naar een kampioenschap:

3. De druppel die de emmer…

Noem het de spreekwoordelijke druppel, noem ’t het bewijs dat het echt tijd is om te stoppen na een zoveelste aanrijding sinds zijn comeback. Hoe dan ook, de crash op Jean-Eric Vergne twee weken geleden in Singapore was voor velen wel het teken dat Schumi’s handen en voeten niet meer zo goed zijn als het koppie.

http://youtu.be/6oDtRMHAIdY?t=3s

2. Hij stopt, tot hij verveeld raakt

Na vijf titels op rij is het in 2006 afgelopen met de hegemonie. Renault en Fernando Alonso luiden het voorgaande jaar al een nieuw tijdperk in en geëmotioneerde Schumacher vond na de thuisrace van Ferrari - gewonnen door Schumi - een goed moment voor een grote mededeling:

http://youtu.be/wCz_1p2i1gM

1. Engeltje en het duiveltje in één

In 1995 is Spa wederom het toneel van een hoogstandje, wellicht zijn grootste. Damon Hill vergeeft niet snel en is nog vol in de strijd met zijn inmiddels aartsrivaal voor de wereldtitel. In een wederom regenachtig België start Schumi slechts als zestiende, Hill als negende. Beiden vinden elkaar desondanks terug aan het front en de een gunt de ander het asfalt nauwelijks.

http://youtu.be/_C9Rh7wR-pY?t=1m20s

De GP van Spa in 1995 markeert een van Schumachers meest bijzondere races: gestart als zestiende en toch winnen.

Hebben we iets gemist, ontbreekt er een hoogte- of dieptepunt dat absoluut niet mag missen? Reageren kan hieronder.