‘Marokko blokkeert Nederlandse abortusboot’

Foto ANP / Robert Vos
Foto ANP / Robert Vos De abortusboot op archiefbeeld. Foto ANP / Robert Vos

Marokkaanse oorlogsschepen blokkeren de haven van Smir om te voorkomen dat de Nederlandse abortusboot van Women on Waves kan aanmeren. Dat meldt de organisatie zelf.

De Marokkaanse autoriteiten hadden al gewaarschuwd dat de abortusboot van Women on Waves tegen zou worden gehouden. Marokko stelt dat op het schip de wet wordt overtreden. Abortus is in Marokko verboden, tenzij de vrouw in levensgevaar is.

Het schip van Women on Waves vaart onder Nederlandse vlag. Daardoor kunnen Marokkaanse vrouwen er in internationale wateren zwangerschappen op laten onderbreken. Op het schip is dan de Nederlandse wet van kracht.

Volgens Women on Waves worden dagelijks zes- tot achthonderd abortussen in het moslimland uitgevoerd.

“Terwijl rijke vrouwen toegang hebben tot veilige vormen van abortus, zijn vrouwen met een lage sociaal-economische status aangewezen op onveilige methoden, die de dood tot gevolg kunnen hebben.”

Abortus is in Marokko niet onbespreekbaar, maar islamitische geleerden zijn het er niet over eens in welke gevallen abortus acceptabel is.

Van Tongeren (GL): abortus is essentieel vrouwenrecht

GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren is vandaag in Marokko om de abortusboot te bezoeken. Ze wil dat abortus als “essentieel vrouwenrecht” wordt erkend. Vanuit Marokko roept ze de Nederlandse regering op internationaal initiatief te nemen om de discussie over abortus als seksueel en reproductief mensenrecht op gang te brengen.

Van Tongeren:

“Heel veel landen deinzen vanuit religieuze en morele motieven terug voor een discussie over abortus. Tegelijkertijd sterven veel vrouwen aan de gevolgen van ingrepen om zwangerschappen te beëindigen. Dat vraagt om nieuwe stappen in het internationale discours. Nederland presenteert zich immers niet voor niets als land van de internationale rechtsorde.”

De acties van Women on Waves zijn met veel controverse omgeven. In 2009 vroeg de Inspectie voor de Gezondheidszorg het OM om Women on Waves te vervolgen wegens het uitdelen van abortuspillen voor de kust van Spanje. Het OM deed dit niet.