In beoogde regering Libië geen liberalen

De nieuwe Libische premier, Mustafa Abu Shagur, heeft gisteren op de televisie een coalitiekabinet gepresenteerd dat verscheidene leden omvat van de Moslimbroederschap. Er zitten geen leden in van de liberale alliantie van ex-premier Mahmoud Jibril, die als grootste uit de bus kwam bij de parlementsverkiezingen op 7 juli.

Het parlement zou vandaag de voorgestelde ministers één voor één bespreken en al dan niet goedkeuren. Abu Shagur kan dan eventueel volgens een woordvoerder tot zondag alternatieven voorstellen.

De meeste van de voorgestelde ministers zijn onbekend. Een minister van Buitenlandse Zaken moet nog worden gevonden. Abu Shagur zei dat hij voorlopig de portefeuille onder zijn hoede zou nemen. Als minister van Oliezaken is Mabrouk Issa Abu Harroura voorgesteld, die in binnen- en buitenland in de oliesector heeft gewerkt. Er is een vrouw bij, op Sociale Zaken.

De drie vicepremiers komen uit de westelijke bergstad Zintan, uit het zuiden en uit het oosten, kennelijk bedoeld om verergering van de regionale rivaliteit te voorkomen. Abu Shagur had al eerder aangekondigd een kabinet „met een regionaal evenwicht” te willen vormen.

De grootste verraassing is het ontbreken van Jibrils partij, die op 7 juli 39 van de 80 zetels voor partijen in het parlement kreeg, tegen 17 voor de Moslimbroederschap. Het parlement telt echter ook 120 individueel gekozen leden, van wie velen als conservatieve moslims gelden. (Reuters)