Haks

Haks introduceert zichzelf maar even. Horny Haks, is zijn bijnaam. IJdel. Narcistisch. Nogal onhandig met computers, maar niet te vergeten vastgoedman van het jaar 2001.

Bouwfonds was een „beauty van een toko”, die aan de „bloody top van de markt” stond. De zelfingenomenheid druipt er vanaf. Net als de beperktheid. „Poen is poen.”

En zo bladdert Haks langzaam af tot hij in paniek achter zijn computer zit en zijn vrouw Nellie vraagt hoe dat ding werkt. „Nellie, hoe wis ik een datum?” Op het toneel eindigt Haks schreeuwend bovenop een kantoorgebouw, terwijl hij naar zijn hart grijpt.

Met Cees Hakstege – aanvankelijk bekend als ‘Beauty Cees’ vanwege zijn strakke pakken en keurige kapsel, later als ‘Smeer Cees’ vanwege zijn rol in de fraudezaak – liep het in het echt iets beter af. Hij kreeg slechts 240 uur werkstraf wegens witwassen en valsheid in geschrifte. Tegen de rechter zei hij – weer onberispelijk gekleed, met naast zich een veel grotere leren koffer dan die van zijn advocaat – dat hij nergens van wist. Fraude? Corruptie? Omkoping? Verdwenen miljoenen? „Ik heb ze niet op mijn bankrekening staan, hoor.” Okay, een paar valse facturen had hij verstuurd, maar verder? „Er was een wereld naast mijn wereld. Ik heb dat allemaal niet geweten.”