Boetes in vastgoedfraudezaak Klimop

Het Bouwfonds (inmiddels de Rabo Vastgoedgroep) en het Philips Pensioenfonds werden tussen 1995 en 2006 samen voor 250 miljoen euro opgelicht door mannen die hooggeplaatste functies bekleedden. Foto NRC / Maurice Boyer

Twee partijen in de vastgoedfraudezaak Klimop moeten ieder drie ton boete betalen aan justitie. Dat maakte het functioneel parket van het Openbaar Ministerie vandaag bekend. De Klimopzaak is de grootste vastgoedfraudezaak in de Nederlandse geschiedenis.

Beide vennootschappen, Idlewild Consultants en Idlewild Beheer worden verdacht van witwassen. Daarnaast wordt Idlewild Consultants nog eens valsheid in geschrift en deelname aan een criminele organisatie verweten. De bv’s zouden financieel voordeel hebben gehad bij transacties in de projecten Coolsingel, Hollandse Meester, Solaris en Eurocenter. Daarbij werd valse facturen en overeenkomsten opgesteld.

Ook werd vandaag overeengekomen dat de aandeelhouder van de twee vennootschappen, een regeling van zo’n 4,7 miljoen heeft getroffen met Rabo Vastgoedgroep en Philips Pensioenfonds. De strafzaak die nog loopt tegen de aandeelhouder staat los van de schikking, laat het OM weten.

Grootste vastgoedfraudezaak in de Nederlandse geschiedenis

In de Klimopzaak werd eerder een aantal verdachten veroordeeld. Elf verdachten die terechtstonden voor hun aandeel in de fraude kregen straffen opgelegd variërend van vier jaar cel tot veertig uur werkstraf. Hoofdverdachte Jan van V., oud-directeur van het Bouwfonds, werd veroordeeld tot vier jaar cel.

De Klimop-vastgoedfraude is de grootste onroerendgoedzwendel uit de Nederlandse geschiedenis. Het Bouwfonds (inmiddels de Rabo Vastgoedgroep) en het Philips Pensioenfonds werden tussen 1995 en 2006 samen voor 250 miljoen euro opgelicht door mannen die hooggeplaatste functies bekleedden. De directeuren van het pensioenfonds, Will F. en Rob L., lieten zich omkopen om onroerend goed te verkopen aan Bouwfonds en Ceylonstaete. Vaak verkochten zij de panden tegen te lage prijzen of kochten ze juist vastgoed op voor te veel geld. Het verschil tussen de werkelijke waarde en de gehanteerde bedragen leverde de betrokkenen tientallen miljoenen op, die ze in eigen zak staken.