Abortusboot doet voor het eerst islamitisch land aan

Marokkaanse vrouwen kunnen op de boot legaal, want onder Nederlandse wet, abortus laten plegen.

Rotterdam. De Nederlandse abortusboot van vrouwenorganisatie Women on Waves arriveert vandaag in Marokko. Het is voor het eerst dat Women on Waves een islamitisch land aandoet. De abortusboot vaart naar Marokko op uitnodiging van de Marokkaanse jongerenstichting Mouvement Alternatif pour les Libertés Individuelles (MALI), die legalisering van abortus nastreeft.

Het schip van Women on Waves vaart onder Nederlandse vlag. Daardoor kunnen Marokkaanse vrouwen er in internationale wateren zwangerschappen op laten onderbreken. Op het schip is dan de Nederlandse wet van kracht.

Abortus is in Marokko verboden, tenzij de vrouw in levensgevaar is. Volgens Women on Waves worden dagelijks zes- tot achthonderd abortussen in het moslimland uitgevoerd. „Terwijl rijke vrouwen toegang hebben tot veilige vormen van abortus, zijn vrouwen met een lage sociaal-economische status aangewezen op onveilige methoden, die de dood tot gevolg kunnen hebben.”

Abortus is in Marokko niet onbespreekbaar, maar islamitische geleerden zijn het er niet over eens in welke gevallen abortus acceptabel is.

De acties van Women on Waves zijn met veel controverse omgeven. In 2009 vroeg de Inspectie voor de Gezondheidszorg het OM om Women on Waves te vervolgen wegens het uitdelen van abortuspillen voor de kust van Spanje. Het OM deed dit niet. NRC