Wraakrobots in A'dam

De korte sf-film Tears of Steel (met een hoofdrol voor Derek de Lint) is een demonstratieproject rond de animatiesoftware Blender. Geleerden proberen een liefdesdrama uit het verleden ongedaan te maken om een leger wraakzuchtige robots tot bedaren te brengen. De omgeving rond de Oude Kerk in Amsterdam is het decor waarin een reusachtige doos special effects wordt opengetrokken. Trucage wordt smaakvol ingezet, zonder ontploffingen van betekenis.

Blender is eind jaren 90 gecreëerd door de Nederlander Ton Roosendaal en wordt sinds 2002 verder ontwikkeld door fans van de software. Die werken ook mee aan ‘open films’ die tonen wat de software vermag. Tears of Steel is de vierde film die op deze manier is geproduceerd en de eerste met live action: de eerdere producties Elephant’s Dream, Big Buck Bunny en Sintel bestonden volledig uit animatie. Blender-films hebben een grote reputatie: ze worden op YouTube miljoenen keren bekeken. Roosendaal heeft Tears of Steel kunnen bekostigen (budget: enkele tonnen) via de voorverkoop van dvd’s.

tearsofsteel.org

De extravagante muzikant Amanda Palmer (oa. Dresden Dolls) toert door de VS met haar Grand Theft Orchestra. De tournee is gefinancierd door het publiek van de website Kickstarter en Palmer geeft terug via YouTube. Met de regelmaat van de klok verschijnen daar clips met concertfragmenten of toestanden rond de optredens. Waarschuwing: Palmer heeft geen boodschap aan beschaving.

Haar muziek is lastig te beschrijven; er zitten elementen in van vaudeville en rock-’n-roll. Serieus blijft het nooit lang. Zo vraagt een van Palmers zangeressen een jongen uit het publiek op het podium te komen: ze heeft hem nodig als microfoonstandaard.

youtube.com/amandapalmer

Trailers zijn reclamespots voor films, die daarna vaak wat tegenvallen. Een uitzondering valt te maken voor de Honest Trailers van kanaal Screenjunkies op YouTube: trailers die de film in kwestie bespotten. Dit jaar werden onder andere The Dark Knight, Avatar, Titanic en Transformers over de hekel gehaald. De laatste editie behandelt The Avengers, een film waarin superhelden („voor zover uitgever Marvel de rechten nog had”) als Iron Man, de Hulk en Captain America („Niemand vindt hem leuk, hij moest er nou eenmaal bij”) gezamenlijk opdraven om een schurk het hoofd te bieden. „Een film zo bevredigend dat je zult vergeten dat het eerste half uur nogal vervelend is.”

youtube.com/screenjunkies