Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Verkiezingen

Wat stemden uw buren? Bekijk de uitslag per stembureau

Benieuwd wat uw buren stemden? Hier is te zien hoe er is gestemd in bijna 10.000 stembureaus bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2010 en 2012. Zo valt op te zoeken, in vergelijking met de uitslagen van 2010, welke partij het grootst is per stembureau.

De uitslagen zijn afkomstig van de Kiesraad. Maar de Kiesraad weet niet waar de stembureaus zich exact bevonden. Om de bureaus toch op een kaart te kunnen zetten, moesten alle adressen worden opgezocht. Dit handwerk is verricht door bestuurskundige Joost Smits. Wie het onderliggende gegevensbestand wil gebruiken voor commerciële, onderzoeks-, of andere doeleinden moet contact met hem opnemen.