VN-chef roept Turkije op kalm te reageren op mortieraanval Syrië

Grote rookwolken hingen vanmiddag boven Akcakale nadat een mortier uit Syrië in het stadje was neergekomen. Foto AFP / Rauf Maltas

VN-secretaris-generaal Ban Ki-Moon heeft de Turkse regering vanavond gevraagd met kalmte te reageren op de mortieraanval vanuit Syrië van eerder vandaag. Bij die aanval kwamen vijf mensen, onder wie vier kinderen, om het leven.

De aanval met de mortier vond vanmiddag plaats en trof het zuidoostelijke stadje Akcakale. De mortier kwam middenin een woonwijk van Akcakale neer en belandde op het huis van een gezin. Naast de vijf doden vielen er minstens acht gewonden. Het is nog niet duidelijk wie er verantwoordelijk is voor de mortieraanval.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu nam na de aanval direct contact op met VN-chef Ban Ki-Moon en de speciale VN-bemiddelaar voor Syrië, Lakhdar Brahimi. Ban Ki-Moon zei vanavond in een verklaring te hopen dat Turkije “alle kanalen van communicatie” met de Syrische autoriteiten openhoudt zodat het incident niet tot een escalatie van spanningen kan leiden.

Davutoglu belde naar aanleiding van het incident ook met NAVO-secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen. Onderminister van Buitenlandse Zaken Bulent Arinc stelde tegenover een Turks persbureau dat Syrië verantwoording zal moeten afleggen voor de mortieraanval en dat er een reactie binnen de grenzen van het internationale recht zou moeten volgen.

Relatie tussen Turkije en Syrië zwaar onder druk

De relatie tussen Turkije en Syrië staat hevig onder druk door het geweld in Syrië. Tienduizenden Syriërs zijn naar Turkije gevlucht sinds de volksopstand tegen president Assad in maart vorig jaar begon.

De spanning tussen beide landen liep in juni dit jaar heel hoog op toen het Syrische leger een Turks gevechtsvliegtuig uit de lucht schoot. Naar aanleiding van dat incident stuurde de Turkse regering meer troepen naar het grensgebied met Syrië.