Vier grote Nederlandse banken doorstaan Europese stresstest

Foto Reuters / Andrea Comas

De vier grootste banken van Nederland, ING, ABN Amro, Rabobank en SNS Reaal, beschikken over voldoende kapitaal om succesvol door een Europese stresstest te komen. In totaal zijn 71 Europese banken aan de test onderworpen.

Deze banken hebben hun kapitaalbuffers in totaal met 200 miljard euro versterkt, zo schrijft de NOS vanavond op basis van gegevens van de Europese Banken Autoriteit.

In december vond de vorige stresstest plaats, toen bleken 37 banken nog onvoldoende buffers te hebben om een eventuele nieuwe bankencrisis aan te kunnen. Volgens de EBA zijn 27 van die banken erin geslaagd de kapitalen te vergroten.

De autoriteit meet of banken voldoen aan de eis 9 procent in huis te hebben van het totaal aan uitstaande leningen. Dit is nodig om mogelijke nieuwe klappen op te vangen wanneer klanten de leningen niet meer kunnen terugbetalen.