Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Turkse leger bestookt doelen in Syrië - NAVO veroordeelt Syrische ‘agressie’

Grote rookwolken hingen vanmiddag boven Akcakale nadat een mortier uit Syrië in het stadje was neergekomen. Foto AFP / Rauf Maltas

Turkije heeft vanavond doelen in Syrië gebombardeerd in reactie op een mortieraanval vanuit Syrië op het Turkse stadje Akcakale. De NAVO heeft de Syrische mortieraanval vanavond na een spoedzitting scherp veroordeeld.

Bij een mortieraanval vanaf Syrisch grondgebied kwamen vanmiddag in het zuidoostelijke stadje Akcakale vijf mensen, onder wie vier kinderen, om het leven. De mortier kwam middenin een woonwijk van Akcakale neer en belandde op het huis van een gezin. Naast de vijf doden vielen er minstens acht gewonden. Het is nog niet duidelijk wie er verantwoordelijk is voor de mortieraanval.

NAVO volgt situatie ‘met grote bezorgdheid’

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Davutoglu belde naar aanleiding van de mortieraanval vanavond met NAVO-secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen. Rasmussen veroordeelde de mortieraanval vanuit Syrië scherp en zei dat de NAVO de situatie “met grote bezorgdheid” volgt.

De NAVO-landen kwamen op verzoek van Turkije vanavond nog bij elkaar voor een spoedzitting over de Syrische mortieraanval. In een gezamenlijke verklaring zeiden de NAVO-landen na afloop dat er onmiddellijk een einde moet komen aan daden van geweld tegen Turkije. De NAVO roept Syrië op per direct te stoppen met het schenden van het internationaal recht.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton zei vanavond “verbijsterd” te zijn door de Syrische aanval. Ze sprak in een reactie op de mortieraanval van een “zeer gevaarlijke situatie” en kondigde aan contact te zullen opnemen met bondgenoot Turkije.

VN-chef Ban Ki-Moon vroeg Turkije eerder vanavond nog met kalmte te reageren op de mortieraanval. Hij zei vanavond in een verklaring te hopen dat Turkije “alle kanalen van communicatie” met de Syrische autoriteiten openhoudt zodat het incident niet tot een escalatie van spanningen kan leiden. Ook riep hij Syrië op de territoriale integriteit van Turkije te respecteren.

‘Escalatie, maar invasie niet te verwachten’

Onze correspondent in Turkije Bram Vermeulen spreekt van een onverwachtse “escalatie” tussen beide landen, hoewel Turkije Syrië had gewaarschuwd voor militaire acties naar aanleiding van een incident in juni:

“Toen het Syrische leger in juni een Turks gevechtsvliegtuig uit de lucht schoot, hebben de Turken gezegd krachtig te zullen reageren als er nog iets zou voorvallen. Ik denk echter dat het bij deze reactie voorlopig wel zal blijven. Als Turkije Syrië zou binnenvallen, kom je in een moeras terecht en weet niemand hoe het zal eindigen.”

De vergeldingsactie van het Turkse leger moet gezichtsverlies voorkomen voor de Turkse regering, maar meer actie ondernemen kan Turkije eigenlijk niet, legt Vermeulen uit:

“Ankara zit in de dwangbuis van zijn bondgenoten in Europa en de Verenigde Staten, die in de afgelopen negentien maanden lieten zien weinig animo te hebben voor ingrijpen, ondanks de meer dan 30.000 doden in Syrië. De Amerikaanse president Barack Obama vermijdt het onderwerp zo goed als hij kan in de aanloop naar de verkiezingen op 6 november.”