Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Rellen in Teheran na harde koersval Iraanse munt door sancties

In Teheran leidden protesten tegen de harde koersval van de Iraanse munt vanmiddag tot rellen. Foto AFP

In de Iraanse hoofdstad Teheran zijn vanmiddag rellen uitgebroken bij protesten naar aanleiding van de harde koersval van de Iraanse munt van de afgelopen dagen. Onder Iraniërs is onrust ontstaan over de dialende rial, die tot prijsstijgingen leidt.

De autoriteiten gebruikten vanmiddag traangas om de demonstranten in Teheran uiteen te drijven, die autobanden en vuilnisbakken in brand hadden gestoken. Volgens ooggetuigen die de BBC sprak werden er een hoop arrestaties verricht. Rondom het gebouw van de centrale bank verzamelden zich tientallen betogers die leuzen tegen het regime riepen.

De rial, een munt die tot 2009 stabiel was, verloor gisteren 17 procent in waarde, tegenover alle buitenlandse valuta. Momenteel koop je in Iran met 34.450 rial één dollar. In 2009 was diezelfde dollar nog te koop voor ongeveer 9500 rial. Ging de devaluatie eerst stapsgewijs, dit jaar en met name de laatste weken gaat het steeds sneller, met steeds grotere sprongen.

De problemen worden veroorzaakt door de Amerikaanse en Europese sancties tegen de Iraanse olie- en bankensector die het land moeten dwingen zijn nucleaire verrijkingsprogramma te bevriezen. De Iraanse leiders kunnen hierdoor veel minder olie verkopen en verdienen dus ook minder valuta.

‘Grondstoffen en luxeproducten zijn onbetaalbaar geworden’

De koersdaling van de rial zorgt in Iran voor grote paniek, schreef onze correspondent in Teheran Thomas Erdbrink gisteren in NRC Handelsblad:

In alle sectoren van de economie is de paniek groot. Grondstoffen, voor zover die al het land binnen konden komen door de sancties, zijn onbetaalbaar geworden, net als andere geïmporteerde producten. Voor Levi’s spijkerbroeken, iPhones en Dell computers moeten nu opeens astronomische prijzen worden betaald. Reisbureaus, die de afgelopen tien jaar Iraniërs massaal naar Dubai, Thailand en Turkije brachten. sluiten nu hun deuren. Gisteren protesteerden studenten die normaal in het buitenland studeren in hun zomervakantie voor het parlement omdat ze geen buitenlandse valuta met korting meer krijgen.